Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Kylmää kyytiä...

Perjantai 7.10.2016 klo 14:41 - Tiina Niiranen

Palasin pitkästä aikaa blogini äärelle. Joitain kirjoituksiani lukiessani, ajattelin, ettei mikään ole muuttunut-ainakaan vanhuspolitiikassa. Samoista asioista puhutaan, kuin lähtiessäni politiikkaan 2008.

Osa idealismistani on muuttunut - ei hävinnyt - mutta muuttunut. Asioita ei saada kuitenkaan muutettua, jos ei edes yritä vaikuttaa. Niinpä päätin asettua jälleen kunnallisvaaliehdokkaaksi.

Pahasti näyttää siltä, että teemani pysyvät aika lailla entisellään. Mutta katsellaan...

                                  ___

Hallitus ja ministeri Rehula ajavat hoitajamitoituksen laskua vanhusten hoidossa minimissään 0,4:ään. Nythän se on 0,5. Senhän pitäisi olla vähintään 0,6 - siis vähintään. Oulussa se on 0,55. Se, kuinka paljon mitoitukseen lasketaan muita työntekijöitä, kuin puhtaasti hoitajia, onkin sitten eri asia. Esim. terapeutit (fysio- ja toimintaterapeutit) voidaan laskea myös mitoitukseen. Pelkäänkin, että hallituksella on taas yksi harhautusliikkeistään: uhataan pudottaa mutta voimakkaan vastustuksen seurauksena, ilmoitetaan, että ok: pidetäänkin se 0,5:ssä. Saadaan vastustajat tyytyväisiksi eikä huomata, mikä oli asian jekku. Unohtuuko sen jälkeen vaatimus 0,6:sta.

Siitä minimistä tulee helposti maksimi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhuus, yksinäisyys, ikääntyneen toimintakyky, työntekijän ajankäyttö, työn tuottavuus

Verkostoitumista-Tyttöjen talo/Poikien paikka

Perjantai 9.3.2012 klo 13:45 - Tiina Niiranen

Eilen, Naistenpäivänä, olin Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämällä Naistenpäivän  vastaanotolla. Sitä emännöivät Tytti Tuppurainen ja Mirja Vehkaperä. Tupa oli täynnä eri ikäisiä naisia, joskin mukaan mahtui jokunen mieskin. Tervetulopuheessaan Tytti mm. kehotti verkostoitumaan illan aikana - puffetista nautiskelun lisäksi.

Toki tervetulopuheet sisälsivät paljon muutakin - nostin tuon verkostoitumisen ihan vaan siksi, että oli niin hyvä mahdollisuus tavata ihmisiä.

Kuinka ollakaan satuin puheisiin Tyttöjen Talon työntekijöiden kanssa. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun, minkä pohjalta vakuutuin vain yhä enemmän toiminnan tarpeellisuudesta ja sen tukemisen tärkeydestä. Mikä ilahduttavinta - asia, minkä nostin jo viime kunnallisvaaleissa tärkeäksi - perustaa vastaava myös pojille, on saanut nyt tuulta alleen. Pojille vastaavan paikan saaminen on ehdottoman tärkeää, matalan kynnyksen ja varhaisen vaikuttamisen palvelua.

En hämmästynyt lainkaan, kun kuulin, että Tyttöjen talon palveluja käyttävät paljon mm. autismin eri kirjoon kuuluvat nuoret. Tämä, kun on alue, mistä tiedetään sekä yhteiskunnassa että kouluissa vielä liian vähän -  mutta ongelmia se tuottaa lapsen ja nuoren arjessa jo varsin varhain. Näiden lasten ja nuorten yksinäisyys, syrjäytyminen sekä kiusatuksi tuleminen on liian yleistä.

Paitsi tällaisia paikkoja, tarvitaan myös tiedon lisäämistä sekä kouluissa että päättäville tasoille.

Autismin kirjoon kuuluvia ovat mm. aspergerin oireyhtymä, ADHD ja ADD sekä Touretten oireyhtymä. Ne voivat esiintyä myös sekaisin ja oireet voivat olla hyvin lieviä, eivät edes diagnoosiin yltäviä. Merkittävintä onkin, minkälaisia vaikeuksia ne tuovat lapsen, nuoren ja sittemmin hoitamattomina, aikuisen, arkiseen toimintakykyyn.

Kun työuria halutaan paitsi pidentää, saada kaikki kynnelle kykenevät töihin, on tässä yksi merkittävä kohderyhmä. SILLÄ - näissä ihmisissä on valtavasti potentiaalia - koskapa sieltä löytyy yleensä älykkäitä ihmisiä, joilla vain on rajoitteita joillakin alueilla:  kellä enemmän, kellä vähemmän - kuten muuten meillä kaikilla. Joitakin rajoitteistamme pidetään vain normaaleimpana kuin toisia.

*****

"On kaksi tapaa tulla ulos kuorestaan:

särkeä kuori tai itsensä."

-Jarmo Somppi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verkostoituminen, tyttöjen talo, yksinäisyys, kiusaaminen, koulukiusaaminen, Tyttöjen talo, asperger, ADD, ADHD