Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Verkostoitumista-Tyttöjen talo/Poikien paikka

Perjantai 9.3.2012 klo 13:45 - Tiina Niiranen

Eilen, Naistenpäivänä, olin Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämällä Naistenpäivän  vastaanotolla. Sitä emännöivät Tytti Tuppurainen ja Mirja Vehkaperä. Tupa oli täynnä eri ikäisiä naisia, joskin mukaan mahtui jokunen mieskin. Tervetulopuheessaan Tytti mm. kehotti verkostoitumaan illan aikana - puffetista nautiskelun lisäksi.

Toki tervetulopuheet sisälsivät paljon muutakin - nostin tuon verkostoitumisen ihan vaan siksi, että oli niin hyvä mahdollisuus tavata ihmisiä.

Kuinka ollakaan satuin puheisiin Tyttöjen Talon työntekijöiden kanssa. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun, minkä pohjalta vakuutuin vain yhä enemmän toiminnan tarpeellisuudesta ja sen tukemisen tärkeydestä. Mikä ilahduttavinta - asia, minkä nostin jo viime kunnallisvaaleissa tärkeäksi - perustaa vastaava myös pojille, on saanut nyt tuulta alleen. Pojille vastaavan paikan saaminen on ehdottoman tärkeää, matalan kynnyksen ja varhaisen vaikuttamisen palvelua.

En hämmästynyt lainkaan, kun kuulin, että Tyttöjen talon palveluja käyttävät paljon mm. autismin eri kirjoon kuuluvat nuoret. Tämä, kun on alue, mistä tiedetään sekä yhteiskunnassa että kouluissa vielä liian vähän -  mutta ongelmia se tuottaa lapsen ja nuoren arjessa jo varsin varhain. Näiden lasten ja nuorten yksinäisyys, syrjäytyminen sekä kiusatuksi tuleminen on liian yleistä.

Paitsi tällaisia paikkoja, tarvitaan myös tiedon lisäämistä sekä kouluissa että päättäville tasoille.

Autismin kirjoon kuuluvia ovat mm. aspergerin oireyhtymä, ADHD ja ADD sekä Touretten oireyhtymä. Ne voivat esiintyä myös sekaisin ja oireet voivat olla hyvin lieviä, eivät edes diagnoosiin yltäviä. Merkittävintä onkin, minkälaisia vaikeuksia ne tuovat lapsen, nuoren ja sittemmin hoitamattomina, aikuisen, arkiseen toimintakykyyn.

Kun työuria halutaan paitsi pidentää, saada kaikki kynnelle kykenevät töihin, on tässä yksi merkittävä kohderyhmä. SILLÄ - näissä ihmisissä on valtavasti potentiaalia - koskapa sieltä löytyy yleensä älykkäitä ihmisiä, joilla vain on rajoitteita joillakin alueilla:  kellä enemmän, kellä vähemmän - kuten muuten meillä kaikilla. Joitakin rajoitteistamme pidetään vain normaaleimpana kuin toisia.

*****

"On kaksi tapaa tulla ulos kuorestaan:

särkeä kuori tai itsensä."

-Jarmo Somppi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verkostoituminen, tyttöjen talo, yksinäisyys, kiusaaminen, koulukiusaaminen, Tyttöjen talo, asperger, ADD, ADHD

24.1.2009 Mietteitä...

Lauantai 24.1.2009 klo 21:13 - Tiina Niiranen

Mietteitä...

Olen ollut kunnallispolitiikassa nyt reippaat viisi kuukautta - siis aika vähän aikaa- mutta paljon on tapahtunut tuon alun jälkeen. Jo näinkin lyhyeen ajanjaksoon mahtuu tosi paljon työtä, oppimista  ja aikaa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, niitä, jotka esittävät mielipiteitään "kylmiltään."

Jos aidosti haluaa päästä eteenpäin ja ajaa tavoitteitaan, ei voi jäädä lepäämään laakereillaan. Paitsi, että kannattaa olla mukana kaikissa mahdollisissa kokouksissa ja tilaisuuksissa, missä on tarjolla tietoa , on tietoa etsittävä aktiivisesti itsekin ja oltava muutenkin aktiivinen.

Huolimatta realismista mihin vääjäämättä putoaa, on minulla siltikin vielä jäljellä idealismiakin. Saa sitten nähdä säilyykö se ja kuinka kauan.

Lautakuntapaikat- ja muut  luottamustoimet on jaettu ja alkuperäiset paikkani näyttävät säilyneen. Ensi viikolla on kulttuurilautakunnan seminaari ja kulttuurilautakunnan ensimmäisestä kokouksesta tuli jo nivaska luettavaa. Olen lisäksi SDP:n Oulun piirin edustajistossa varajäsenenä ja nyttemmin myös naistiimin varapuheenjohtaja. Tytti Tuppurainen luopui puheenjohtajuudesta.

En halua paikkoja vain ollakseni niissä nimellisesti vaan saadakseni aikaan jotakin. Myös verkostoituminen, mikä tuon viiden kuukauden aikana on tapahtunut, on ollut paitsi huimaa myös äärettömän mielenkiintoista. Tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja saada näkökulmia. Arkityössäni tarkastelen asioita eri perspektiivistä ja politiikassa toisesta - siis "putken" molemmista päistä. Uskon siitä olevan paljon apua kokonaisuuden hahmottamisessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verkostoituminen, kulttuuri, ajankäyttö