Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Joko vihdoinkin aikuis--/seniorineuvola Ouluun

Maanantai 31.5.2021 klo 15:58 - Tiina Niiranen

Vuodesta 2008 olen ajanut AIKUIS/SENIORINEUVOLAA Ouluun. Se oli ensimmäisten kuntavaalieni johtava teema ja tavoitteeni. Siitä lähtien se on ollut listallani. Siis 13 vuotta !! Vaikka sanotaan, että politiikka on pitkän matkan juoksu, niin voit kuvitella, kuinka turhauttavaa on, että näinkin tutkitusti hyvinvointia lisäävä hanke ei ole vieläkään maalissa. Raahessa tämä on toiminut  15 vuotta!! Ja hyvin onkin toiminut. Myös monissa muissa kaupungeissa toiminta on jo vakiintunutta. Päivän Kalevassa esim. Kalajoella oli löydetty 47 %:lla neuvolan asiakkaista esidiabetesta. Miksi juuri 65-vuotiaat ovat  merkittävä ikäluokka? Juuri siksi, että silloin on aikaa tehdä vielä muutoksia hyvinvointiinsa, kun saa tukea, tietoa ja ohjausta. Tämä lisää toimintakykyisempiä ja terveempiä ikävuosia ja vähentää raskaampien palvelujen tarvetta.

Itsekin olen ajanut juuri tuota 65-ikävuotta alkamisiäksi. Silloin tapahtuu monella myös siirtymävaihe eläkkeelle. Oulu käynnisti viime vuonna pilotin asiasta. Koronan vuoksi pilotti siirtyi vuodella eli on vasta alkamassa. Siihen kutsutaan 68-vuotiaat ja kohderyhmänä keskustan alueella asuvat.

Voiko tämä oikeasti olla näin hidasta? Jos hyviä kokemuksia on muualla, miksei oppia ja pohjaa  voida käydä hakemassa sieltä? Onko pakko pilotoida, aloittaa alusta ja keksiä se pyörä uudelleen?

Koko Oulu tarvitsee aikuisneuvolansa! Tämä on nyt myös valtakunnallisesti SDP:n tavoitteena.Seniorineuvola_30_pros..jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, aikuisneuvola, seniorineuvola, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

Sieltä ja täältä

Perjantai 25.3.2011 klo 17:44 - Tiina Niiranen

Kulttuurin kyllästämä...

Ne ovat sitten taas ohi - nimittäin Oulun Musiikkijuhlat 2011.  Voi siis hyvällä syyllä todeta, että omalta osaltanikin alkaa "paluu arkeen". Muutaman viikon aikana olen nauttinut parhaimmillaan kahdesta musiikki- ja kulttuuripläjäyksestä samana iltana. Olen musiikin suhteen sen verran kaikkiruokainen, että tämän vuoden coctailista löytyikin paljon ammennettavaa. Toki on hyvä myös välillä laittautua mukavuusalueensa ulkopuolellekin ja kuunnella sellaista, mikä ei ihan heti normaalisti vetoaisi. Säätiön puheenjohtajana, minulla on myös tämä etuoikeus.

Ehkä eniten nautin Onerva Soi- konsertista: Anna-Mari Kähärän sävellykset, L.Onervan runoihin olivat upeita. Myös Oulun Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyönä tuottama, Kuolema tekee taiteilijan - joka yhdisti heavy-musiikkia ja tanssia - oli paitsi vaikuttava, niin esitteli kuinka lahjakkaita nuoria meillä on.

Dallapé, uudella kokoonpanollaan, vei puolestaan mahtaviin 1930-luvun fiiliksiin, 2000-luvun ammattitaidolla. Se vetikin Madetojan salin täyteen. Lähes saman teki eilen esiintynyt, Portugalin Fado-tähti, Ana Moura. Haikeita, sentimentaalisia fadoja sensuellisti tulkinnut laulaja esiintyi hienostuneen vähäeleisesti. Portugalilaisen kitaran kaikupohja soi upeasti ja kitaristi oli mielettömän taitava. Fadoa ei täällä todellakaan joka päivä kuule eikä se varmaan ole mitään normimusiikkia. Yleisöä se oli kuitenkin saanut hyvin liikkeelle, mikä voitaneen katsoa voitoksi taiteelliselle johtajallemme, Niko Kumpuvaaralle. Nikon kanssa on tehty sopimus myös ensi vuodeksi.

                                                      *****

Vanhuspalvelulaki ei sitten näytä tulevan voimaan tänä vuonna. Harmi, sillä sitä tarvitaan. Osalle ihmisistä vanhusten arki on todellisuutta vain median kautta. Itse toimin arkirealismissa päivittäin.

Olen työskennellyt reilut kymmenisen vuotta, yli 65-vuotiaiden parissa, joten minulla lienee ruohonjuuritason tietoa tilanteesta. Ei siis tarvitse perustaa näkemyksiään vain vellovaan vaalikeskusteluun.

Vanhusten toimintakyvyn puutteessa näkyvät selkeästi enemmän muistisairaudet, masennus, yksinäisyys, samalle ihmiselle kasaantuvat useat sairaudet, palvelujen piiriin pääseminen liian myöhään, riittävien palvelujen saanti sekä suhteellisen uutena asiana -  ikänaisten lisääntynyt alkoholin käyttö. Näihin törmään jatkuvasti työssäni. Näin ei ollut kymmenisen vuotta sitten.

Eilen tarkistelin, mistä voisi johtua erään asiakkaan voimakas väsymys ja jaksamattomuus ilman akuuttisairautta. Ilmeni, että hänellä on käytössä 14 erilaista lääkettä, joista kahdeksan aktiivikäytössä. Vanhuksille suositus on, ettei viisi saisi ylittyä. Äkikseltään sanoisin, että 95%:lla asiakkaistani on reilusti enemmän. Normaalimäärä heiluu kymmenen paremmalla puolella. Jokainen monilääkitty vanhus tarvitsisi lääkkeiden tarkistuksen ainakin kerran vuodessa. Monilääkitys suurentaa myös riskiä  kaatumistapaturmille sivuvaikutusten kautta. Kaatuminen, jos mikä, on kallista.

Saataisiinko asioihin muutoksia lain kautta, jos ei muuten?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhuspalvelulaki, seniorineuvola, kulttuuria laitosvanhuksille, Ana Moura, Oulun Musiikkijuhlat 2011, Niko Kumpuvaara, Kuolema tekee taiteilijan

Taidetta ja terveyttä

Perjantai 27.8.2010 klo 14:49 - Tiina Niiranen

Taiteiden Yöstä terveystyöhön

Eilinen meni TSL:n Oulun opintojärjestön mukana Taiteiden Yössä. Kiitos ahkeralle työryhmällemme: Tomi, Markku, Eero, Aila, Sari ja Sanna. Saimme hyvää kokemusta seuraavalle kerralle.

Alkuillasta kuulijoita musiikkisessiolle oli n. kolmisenkymmentä - välillä yleisönä tepasteli yksi sorsa. Loppuillan tulishow keräsi sentään viitisenkymmentä katselijaa. Lämpimät kiitokset myös muille esiintyjille: Ronja, Risto, Takalon Jukka, Miettusen Kari, Eero, Marita ja Pertti! Omalta osaltamme tarjosimme taidetta myös muutamalle syrjäytyneelle, jotka varmaan varsin harvoin  sitä kohtaavat nykytilanteessaan. Ottokarhin puisto lienee tähän myös potentiaalinen paikka.

Samaan aikaan, kun monipuolisesta kulttuuritarjonnasta on Oulussa nautittu monta viikkoa, putkahtelee tämän tästä uusinta tutkimustietoa kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksista - sekä yleisesti että työkykyyn. Hyvä näin!

Kuitenkin myös peruspalvelut on oltava kunnossa. Siinä Oululla on edelleen petraamista perusterveydenhuollossa. Tällä hetkellä keskusteluttaa esimerkiksi neuvoloiden keskitetty ajanvaraus. Onneksi minulla ei ole enää neuvolaikäistä! Itse olen saanut nauttia oman "neuvolatädin" puhelintunnista, jolloin lapsen akuuttiasia tuli hoidetuksi. Se, että palvelevan asiantuntijan saa kiinni, on mielestäni yksi laadun mittari. Valitettavasti Oulun Sote, tilaaja-tuottaja-mallin mukana, tuijottaa - vain ja ainoastaan- fyysisiin tehtyihin tuotteisiin. Siis toistan: TUOTTEISIIN. Ja niitä pitää olla paljon.

Myös terveydenhuollossa puhelinpalvelu on osa asiakastyötä - kuten tulee olemaan myös nettipalvelu. Vai onko tarkoituksena päästä samalle tasolle Soneran, Elisan ynnä muiden firmojen kanssa, joiden tavoitteena tuntuu olevan luoda järjestelmä, missä et missään nimessä tavoita ihmistä.

Paina ykköstä, kun haluat ihmeparannuksen, kakkosta, kun haluat kaukoparannuksen ja kolmosta, kun haluat molemmat - valitettavasti asiakaspalvelijamme ovat kaikki varattuja...voit kuitenkin jättää meille nettiviestin, niin käsittelemme asiasi.

Reseptien uusimiset ruuhkauttavat terveysasemia ja vievät lääkärin työpanosta. Okei, kyllä varmaan potilaat voisivat tuossa petrata - mutta - eikös reseptien uusiminen ole kuitenkin myös potilastyötä? Ei se ole eikä saakaan olla rutiiniluontoista. Sen sijaan, mistä sitä lääkärin ja henkilökunnan työaikaa voisi vähentää, ovat yhä lisääntyvät muut kirjalliset, tietotekniset hommat.

Potilaille pitää olla fyysistä aikaa, oli kyseessä sitten mikä terveydenhuoltoalan ammattiryhmä tahansa - mutta - potilastyötä on paljon myös se, mikä tehdään näkemättä potilasta. Sen takia se vaatii myös kunnollista potilaan terveyskertomukseen perehtymistä.

Palaankin taas mieliaiheeseeni: neuvolatoimintaan. Joku Kalevassa ihmetteli, miksi nuorille pitäisi olla oma neuvola. (Nuorteneuvolahan sulautetaan terveysasemille)

Itse asiassa menisin vielä pitemmälle: lastenneuvolan ja nuortenneuvolan lisäksi pitäisi olla myös seniorineuvola. Onhan meillä työikäisillekin työterveyshuolto. (siis kenelle on).

Eri ikäryhmillä on erityisongelmansa, joista ei mitenkään voi olla osaamista peruslääkäreillä laaja-alaisesti. Nuorilla murrosikään, ehkäisyyn, seksualisuuteen ja aikuiseksi kasvamiseen. Tutut kontaktit hoitavaan henkilökuntaan ovat silloin tärkeitä.

Ikäihmisillä taas on omat ongelmansa tai - mieluummin- ei vielä ole, koska niitä osataan ennaltaehkäistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Taiteiden Yö, TSL:n Taiteiden Yö, seniorineuvola, neuvolakonsepti, asiakaspalvelu terveydenhuollossa