Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

KIRJOITUKSENI KALEVAAN

Lauantai 12.6.2021 klo 13:08 - Tiina Niiranen

Arvostetaanko henkilöstöä aidosti?

Oulun strategia 2026 linjaa Oulun olevan vetovoimainen kaupunkityöpaikka. Oamk:in työelämän asiantuntija, yliopettaja Sanna Oja on todennut, että työntekijän kokemus vaikuttaa yrityksen brändiin ja sitä kautta tuloksellisuuteen. Lisäksi kannustava, innostava , oikeudenmukainen ja  työntekijää kuunteleva johto saa ponnistelemaan yhteisten tavoitteiden eteen. Onko johtaminen ajan tasalla, keskustelevaa, aidosti kuuntelevaa ja työntekijän arjen asiantuntemusta hyödyntävää. Vai onko se määräyksiä ylhäältä alas?

Kaupunki teettää säännöllisesti erilaisia hyvinvointikyselyitä henkilökunnalleen, kuten kunta10-tutkimus. Jos työhyvinvointiin satsattu euro palautuu nelinkertaisena takaisin, mitä tapahtuu toisinpäin? Strategian ja tekojen välissä on ristiriita. Hyödynnetäänkö tutkimustuloksia aidosti vai näennäisesti? En liene kovin väärässä todetessani, että kyselyt koetaan usein kosmeettisina, lähinnä lisätyönä, sillä arvostus ei näy arjessa. Hyvinvointia tukevia toimintamalleja, kuten vaikkapa Smartum -seteli, edullisempi lounas tai riittävä määrä työterveyden psykologikäyntejä on poistettu. Puhumattakaan ulkoistuksista.

Haluatko, että tulevaisuudessa lastasi tukee ja kasvattaa tai itseäsi ja ikääntyvää sukulaistasi  kuuntelee ja hoivaa itse hyvinvoiva ammattilainen? Tällaisia töitä hoitavat kaupungissa pienipalkkaiset, paljolti naiset. Juuri ne, jotka arkipäätöksissä helposti koetaan vain menoeräksi. Meidän veroeuroillamme taataan laadukkaat palvelut, mutta ne tuottaa vain hyvinvoiva henkilökunta.

Siksi on väliä, ketkä päättävät.

Tiina Niiranen

Fysioterapeutti

Kuntavaaliehdokas (sd)

Kalevakirjoitus_2021_pienikuva.jpg

Oulu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kaleva, lehtikirjoitukseni, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

RIITTÄVÄ RESURSOINTI PARANTAA KOULUJEN TURVALLISUUTTA

Sunnuntai 6.6.2021 klo 22:06 - Tiina Niiranen

Keskustelimme 14-vuotiaan Oliverin kanssa kouluasioista. Opettaja oli mielestämme tärkein arjen turvallisuuden kannalta. Opettajia on oltava tarpeeksi, jotta heillä on aikaa kuunnella. Myös tunnetaitojen ja toisen ymmärtämisen opetus nousi merkittävään keskiöön. Turvallinen aikuinen ja luokassa oleva toista puolustava ja mukaan ottava oppilas voisivat auttaa jo paljon ja vähentää koulukiusaamista. 

Päättäjien on varmistettava riittävä resursointi turvallisen kouluarjen takaamiseksi ja oppimisen edellytysten varmistamiseksi. #luokkakoot #riittävästiopettajia #resursointi #kuunnellaannuoria #koulukiusaaminen

Äänestä 484
Katso keskustelumme oheisesta linkistä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, koulukiusaaminen, koulujen resursointi, sdpoulu, kuntavaalit 2021

Joko vihdoinkin aikuis--/seniorineuvola Ouluun

Maanantai 31.5.2021 klo 15:58 - Tiina Niiranen

Vuodesta 2008 olen ajanut AIKUIS/SENIORINEUVOLAA Ouluun. Se oli ensimmäisten kuntavaalieni johtava teema ja tavoitteeni. Siitä lähtien se on ollut listallani. Siis 13 vuotta !! Vaikka sanotaan, että politiikka on pitkän matkan juoksu, niin voit kuvitella, kuinka turhauttavaa on, että näinkin tutkitusti hyvinvointia lisäävä hanke ei ole vieläkään maalissa. Raahessa tämä on toiminut  15 vuotta!! Ja hyvin onkin toiminut. Myös monissa muissa kaupungeissa toiminta on jo vakiintunutta. Päivän Kalevassa esim. Kalajoella oli löydetty 47 %:lla neuvolan asiakkaista esidiabetesta. Miksi juuri 65-vuotiaat ovat  merkittävä ikäluokka? Juuri siksi, että silloin on aikaa tehdä vielä muutoksia hyvinvointiinsa, kun saa tukea, tietoa ja ohjausta. Tämä lisää toimintakykyisempiä ja terveempiä ikävuosia ja vähentää raskaampien palvelujen tarvetta.

Itsekin olen ajanut juuri tuota 65-ikävuotta alkamisiäksi. Silloin tapahtuu monella myös siirtymävaihe eläkkeelle. Oulu käynnisti viime vuonna pilotin asiasta. Koronan vuoksi pilotti siirtyi vuodella eli on vasta alkamassa. Siihen kutsutaan 68-vuotiaat ja kohderyhmänä keskustan alueella asuvat.

Voiko tämä oikeasti olla näin hidasta? Jos hyviä kokemuksia on muualla, miksei oppia ja pohjaa  voida käydä hakemassa sieltä? Onko pakko pilotoida, aloittaa alusta ja keksiä se pyörä uudelleen?

Koko Oulu tarvitsee aikuisneuvolansa! Tämä on nyt myös valtakunnallisesti SDP:n tavoitteena.Seniorineuvola_30_pros..jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, aikuisneuvola, seniorineuvola, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

TULEVAISUUTTA KOHTI

Keskiviikko 26.5.2021 klo 19:43 - Tiina Niiranen

Vuosi on 1994. Isäni visioi, kuinka paljon suora ATK-yhteys helpottaisi työtä pankeissa, verovelvollisia ja verottajaa, kun moni asia tulisi automaattisesti . Hän totesi monia ajatuksen kauhistuttavan ja, etteivät pankit ole sellaista edes uskaltaneet lähteä ehdottamaan. Miten on nyt? Haluaisitko kerätä vielä erilaisia tositteita vuoden ajan ja hankkia todistuksia veroilmoitukseesi.

Visionäärejä tarvitaan, samoin rohkeutta. Asia, mikä voi tuntua mahdottomalta, voikin tuoda suurta helpotusta toimiessaan. Oulussa on paljon osaamista esim. terveysteknologian alalla ja sitä hyödynnetään mm. tulevassa sote-uudistuksessa. On syytäkin hyödyntää, sillä helpottaessaan asioita tietotekniikka ja teknologiset innovaatiot jättävät voimavaroja ja työpanosta niihin asioihin, missä tarvitaan ihmistä. Ja ihmistä tullaan tarvitsemaan  esim. erilaisissa hyvinvointipalveluissa mm. vanhusten määrän lisääntyessä ja auttavien käsien vähetessä, mutta myös muilla sektoreilla. Vai haluaisitko jokaista dokumenttia varten käydä eri virastoissa vaikkapa rakentaessasi… Näin täytyy ollakin: kevyemmät palvelut etänä niille, jotka niitä pystyvät käyttämään ja tukea niille, jotka eivät pysty.

Pari hyvää esimerkkiä: uniapneaseurantalaitteet ovat niin kehittyneet, että niiden käyttöä ja vaikutusta voidaan seurata etänä. Mikäli hoito toteutuu hyvin, ei lääkärin vastaanottokäyntiä tarvita vaan lääkäri toteuttaa säännöllisesti  seurannan etänä ja as. saa siitä yhteenvedon. Silloin lääkärin vastaanotolla käyvät ne, joilla hoidossa on ongelmaa. Kätevää. Työssäkäyvältä säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvita käyntiä paikanpäällä.

Lonkkaleikkauksen jälkeinen vuoden seuranta toteutuu sähköisellä kyselylomakkeella, minkä ortopedi katsoo ja arvioi. Asiakas saa yhteenvedon ja mikäli kaikki toimii, ei tarvita lääkärin käyntiä.

Teknologia siis palvelee, kun se tehdään toimivaksi . Sekä Oulun kaupungilla että tulevilla hyvinvointialueilla on siis edelleen mahtava mahdollisuus tehdä yhteistyötä sekä opiskelijoiden, yliopiston ja teknologiayritysten kanssa ja luoda uutta ja toimivaa. Tätä yhteistyötä Oulussa siis on jo. Samalla luodaan työtä ja toimeentuloa sekä suunnataan voimavaroja niihin töihin, mihin edelleen tarvitaan ihmistä. Ja niitä tulee aina olemaan. Myös kaupunki voi keskittyä ydintehtäviinsä ja kaikki hyötyvät.

 Julkisella sektorilla on omat tehtävänsä ja veronmaksajien rahojen käytön seuranta. Sellaisia palveluja, mitä ei voi toteuttaa tai, mikä tulee liian kalliiksi on syytä ostaa kilpailutuksen kautta. Tähän tarvitaan osaamista. Kilpailutuksella voidaan kohdentaa palveluja myös oman alueen pien- ja yksinyrittäjille, voidaan painottaa laatua, ympäristöasioita sekä kestävää kehitystä. Voitaisiin painottaa jopa sellaista, että pisteitä saa, jos työllistää myös jonkun työttömän. Palveluita ei tarvitse ulkoistaa monikansallisille yrityksille, vaan luodaan työtä ja arvostetaan myös kaupungin oman henkilökunnan tekemää arvokasta työtä.

Kuten isäni, haluan olla visionääri. Olen kehittämismyönteinen, innostunut ja aktiivinen ja mielelläni mukana kaikessa uudessa.  Optimisti mutta kuitenkin realisti.

Oulua voi kehittää. Tarvitaan vain rohkeita päättäjiä. Nyt voit äänestää!

 VISIOpieni.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

KUNTAVAALIT 2021

Maanantai 10.5.2021 klo 13:40 - Tiina Niiranen

 

ENNALTAEHKÄISY ON TULEVAISUUDEN SIJOITUS !

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen on sijoitus tulevaisuuteen parempana fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena työ- ja toimintakykynä. Se tuottaa yhteiskunnalle sekä yksilölle kokonaisvaltaista hyvinvointia ja parempaa elämisen laatua. Samalla se on myös säästöä pitkällä tähtäimellä sairausmenoissa ja tuen tarpeessa. o   Ikäihmisten maksuton hyvinvointineuvola on saatava nopeasti käyntiin ja siitä on tehtävä vakiintunut käytäntö. Omaishoitajille on oltava säännölliset terveys- ja hyvinvointitarkastukset, mitkä voisivat toteutua hyvinvointineuvolassa

 o   Työttömille ja vähävaraisille on taattava maksuttomia liikunta- ja kulttuuripalveluja. Vapaalle kulttuurinkentälle on mahdollistettava tukea esim. edullisilla tilavuokrilla ja
kumppanuussopimuksilla. Kulttuuri kaikkinensa on parasta ennaltaehkäisyä ja antaa myös työllistymismahdollisuuksia esim. osuuskuntien ja yhdistysten kautta.

 

 o   Terveys-/hyvinvointiliikunta, ympäristön viihtyisyys sekä kestävä kehitys on otettava merkittävästi huomioon kaavoituksessa. Lisäksi on huomioitava edulliset ja tasapuoliset asumisen edellytykset

 o   Nuorten mielenterveyden edistämiseen on lisättävä asiantuntevaa henkilökuntaa, esim. koulupsykologeja, erityisopettajia ja toimintaterapeutteja. Koulukiusaamiselle on saatav 0-toleranssi myös käytännössä.

  

o  kaupungin omaa toimintaa on vahvistettava ja henkilöstön tekemää arvokasta työtä tuettava.

                                                ~~~~~~

Kun sijoittaja laittaa rahaansa esim. osakkeisiin, odottaa hän sijoitusta pitkällä aikavälillä. Hän on myös varautunut siihen, että kaikki sijoitukset eivät tuota.  Sijoituksen arvon näkee pitkällä viiveellä. Valitettavasti myös, jos ei sijoiteta.
  
Elinkeinopolitiikan ja yhdyskuntapalveluiden on edelleen panostettava sellaisiin investointeihin, mitkä tuovat alueelle ihmisiä ja yrityksiä ja näin työpaikkoja kautta linjan. Oulussa on junnattu liian kauan paikoillaan mm. asemanseudun kehittämisessä. Suunnitelmia ei voi muuttaa tavan takaa. Niitä on saatava myös maaliin.

Tapahtumat tuovat vetovoimaa ja matkailijoita, työllistävät heikossa jamassa olevia palvelualoja ja lisäävät näin ollen työllisyyttä.

 
Tarkemmalla julkisten rakennushankkeiden rakentamisen- ja korjausten valvonnalla ja osaavalla kilpailutuksella, siirretään menoja huonosta rakentamisesta ihmisiin. Tällä hetkellä korjataan kalliilla, jopa hyvin uusia rakennuksia. Tämä raha on saatava siirrettyä ihmisiin.          

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2021, sdp, pidetäänhuolta, Tiina Niiranen

TUTUSTU

Tiistai 27.4.2021 klo 15:58 - Tiina Niiranen

Tutustu tarkemmin

https://youtu.be/qmEe5wM4jso  

https://www.oulundemarit.fi/haluan-lisata-oululaisten…/

Näistä kahdesta linkistä voit katsoa esittelyni

https://www.facebook.com/oulundemarit/videos/594977868128676/

Yllä olevassa linkissä keskustelemme toisen ehdokkaan, Taina Laakson kanssa ikäihmisten asioista

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021