Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

RIITTÄVÄ RESURSOINTI PARANTAA KOULUJEN TURVALLISUUTTA

Sunnuntai 6.6.2021 klo 22:06 - Tiina Niiranen

Keskustelimme 14-vuotiaan Oliverin kanssa kouluasioista. Opettaja oli mielestämme tärkein arjen turvallisuuden kannalta. Opettajia on oltava tarpeeksi, jotta heillä on aikaa kuunnella. Myös tunnetaitojen ja toisen ymmärtämisen opetus nousi merkittävään keskiöön. Turvallinen aikuinen ja luokassa oleva toista puolustava ja mukaan ottava oppilas voisivat auttaa jo paljon ja vähentää koulukiusaamista. 

Päättäjien on varmistettava riittävä resursointi turvallisen kouluarjen takaamiseksi ja oppimisen edellytysten varmistamiseksi. #luokkakoot #riittävästiopettajia #resursointi #kuunnellaannuoria #koulukiusaaminen

Äänestä 484
Katso keskustelumme oheisesta linkistä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, koulukiusaaminen, koulujen resursointi, sdpoulu, kuntavaalit 2021

Verkostoitumista-Tyttöjen talo/Poikien paikka

Perjantai 9.3.2012 klo 13:45 - Tiina Niiranen

Eilen, Naistenpäivänä, olin Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämällä Naistenpäivän  vastaanotolla. Sitä emännöivät Tytti Tuppurainen ja Mirja Vehkaperä. Tupa oli täynnä eri ikäisiä naisia, joskin mukaan mahtui jokunen mieskin. Tervetulopuheessaan Tytti mm. kehotti verkostoitumaan illan aikana - puffetista nautiskelun lisäksi.

Toki tervetulopuheet sisälsivät paljon muutakin - nostin tuon verkostoitumisen ihan vaan siksi, että oli niin hyvä mahdollisuus tavata ihmisiä.

Kuinka ollakaan satuin puheisiin Tyttöjen Talon työntekijöiden kanssa. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun, minkä pohjalta vakuutuin vain yhä enemmän toiminnan tarpeellisuudesta ja sen tukemisen tärkeydestä. Mikä ilahduttavinta - asia, minkä nostin jo viime kunnallisvaaleissa tärkeäksi - perustaa vastaava myös pojille, on saanut nyt tuulta alleen. Pojille vastaavan paikan saaminen on ehdottoman tärkeää, matalan kynnyksen ja varhaisen vaikuttamisen palvelua.

En hämmästynyt lainkaan, kun kuulin, että Tyttöjen talon palveluja käyttävät paljon mm. autismin eri kirjoon kuuluvat nuoret. Tämä, kun on alue, mistä tiedetään sekä yhteiskunnassa että kouluissa vielä liian vähän -  mutta ongelmia se tuottaa lapsen ja nuoren arjessa jo varsin varhain. Näiden lasten ja nuorten yksinäisyys, syrjäytyminen sekä kiusatuksi tuleminen on liian yleistä.

Paitsi tällaisia paikkoja, tarvitaan myös tiedon lisäämistä sekä kouluissa että päättäville tasoille.

Autismin kirjoon kuuluvia ovat mm. aspergerin oireyhtymä, ADHD ja ADD sekä Touretten oireyhtymä. Ne voivat esiintyä myös sekaisin ja oireet voivat olla hyvin lieviä, eivät edes diagnoosiin yltäviä. Merkittävintä onkin, minkälaisia vaikeuksia ne tuovat lapsen, nuoren ja sittemmin hoitamattomina, aikuisen, arkiseen toimintakykyyn.

Kun työuria halutaan paitsi pidentää, saada kaikki kynnelle kykenevät töihin, on tässä yksi merkittävä kohderyhmä. SILLÄ - näissä ihmisissä on valtavasti potentiaalia - koskapa sieltä löytyy yleensä älykkäitä ihmisiä, joilla vain on rajoitteita joillakin alueilla:  kellä enemmän, kellä vähemmän - kuten muuten meillä kaikilla. Joitakin rajoitteistamme pidetään vain normaaleimpana kuin toisia.

*****

"On kaksi tapaa tulla ulos kuorestaan:

särkeä kuori tai itsensä."

-Jarmo Somppi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verkostoituminen, tyttöjen talo, yksinäisyys, kiusaaminen, koulukiusaaminen, Tyttöjen talo, asperger, ADD, ADHD