Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoitukseni Kalevassa

Tiistai 18.1.2022 klo 16:39 - Tiina Niiranen

 Tämä kirjoitus näkyy vain nettiKalevassa ja tilaajille, joten laitan tämän kokonaisuudessaan tähän. Otsikkokin oli vaihdettu.

ODOTTAVAN AIKA ON PITKÄ

Sosiaali- ja terveyspalveluiden onnistumista tehtävässään voi mitata yksinkertaisimmin sillä, kuinka nopeasti kansalainen saa apua sairauden kohdatessa. Aina kuitenkaan terveyspalvelumme eivät onnistu vastaamaan tarpeisiimme, kun pitäisi. 

 

Terveyden heikentyessä nopeasti ihminen voi joutua lähtemään yhteispäivystykseen, jossa ”kiireettömät” tapaukset joutuvat odottamaan tunteja. Terveyshuolet saavat meidät varaamaan ajan lääkärille, jota voi joutua odottamaan tuskallisen pitkään julkisella puolella, eikä työterveyskään ole aina niin nopea. Mielenterveysongelmiin tarvitaan asiantuntijan tukea ja ihmisen arjen hallinta voi olla vaakalaudalla, jos joutuu kaupan päällisiksi jonottamaan palveluja tai terapiaan pääsyä.  

Juuri näissä tilanteissa suomalaiset joutuvat kohtaamaan muutoin laadukkaiden terveyspalveluidemme suurimman ongelman: hitaan hoitoon pääsyn. Kaikki meistä ovat tekemisissä terveysongelmien kanssa elämämme aikana. Tositilanteessa ammattiavun saaminen on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Liian pitkä odottaminen rapauttaa uskoa terveydenhoitoomme ja on epäinhimillistä. 

 

Yksi tapa korjata tätä ongelmaa on omahoitaja-omalääkärimalli. Asiakkaalla olisi tuttu lääkäri ja hoitaja. Esimerkiksi fyysisten käyntien tarvetta pystyisi vähentämään hyödyntämällä etäyhteyttä asiakkaan ja lääkärin kanssa keskustelevan omahoitajan välillä. Hoitajan ja lääkärin tunteminen lisäisi asiakkaan turvallisuuden tunnetta ja nopeuttaisi hoidon saantia. Tällä pystytään lyhentämään myös hoitojonoja. Omahoitaja-omalääkärimalli on saatettava voimaan Pohjois-Pohjanmaalla. 

 

Hoitoon pääsyn lisäksi ehkä tärkeämpääkin on terveysongelmien ehkäiseminen riskitekijöitä tunnistamalla. Tähän suuntaan myös palveluiden painopistettä on siirrettävä. 

 

Olen jo vuosia puhunut ja päässyt myös työssäni edistämään nyt pilottivaiheeseen edennyttä seniorineuvolaa Oulussa. Sen ajatuksena on tarjota eläkeikäisille terveystarkastukset, apu, palvelut, ohjaus ja neuvonta samalta luukulta matalalla kynnyksellä ja moniammatillisesti. Samaan tapaan, kuin lapsille tarjotaan neuvolapalvelut ja koululaisille kouluterveydenhuolto. Pilotti on jo nyt onnistunut tunnistamaan mm. esidiabetesta ja verenpaineongelmia, vaikka se on toiminut vasta vähän aikaa ja aluksi vain Oulun keskusta-alueella. Sama malli on osoittanut toimivuutensa Raahessa jo vuosien ajan. Myös tämä malli on levitettävä tulevan hyvinvointialueen laajuiseksi ja sen piiriin on saatettava kaikki 65 vuotta täyttäneet. 

 

Oulu ”viisaudessaan” lopetti aikoinaan säästösyistä nuortenneuvolan. Olisikohan se tullut nyt tarpeeseen, kun kuulutetaan nuorten mielenterveysongelmien ja arkiongelmien lisääntyneen? Oliko ”säästö” sen arvoista? Nyt jos koskaan olisi aika panostaa ennaltaehkäiseviin ja samalta luukulta saataviin palveluihin! Lyhytnäköisistä leikkauksista on päästävä laajempaan, tulevaisuuteen pitkäjänteisesti suuntautuvaan päätöksentekoon. 

 

Tiina Niiranen 

Fysioterapeutti 

Aluevaaliehdokas (sd) 

Oulu 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ennaltaehkäisy, aluevaalit, Tiina Niiranen, SDP Oulu, neuvolatoiminta eri ikäisille

LYHYESTI

Torstai 13.1.2022 klo 12:48 - Tiina Niiranen

https://www.youtube.com/watch?v=aibuJcha-hY

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen 161, Oulun demarit, SDP Oulu, Ennaltaehkäisy, aluevaalit 2022, hyvinvoivat työntekijät, norminpurkutalkoot, johtaminen hyvinvointialueilla

Kirjoitukseni Forum24-lehdessä

Torstai 13.1.2022 klo 12:40 - Tiina Niiranen

Tämä näkyy valitettavasti vain nettiversiona lehdessä

https://www.kaleva.fi/hyvinvointi-on-ihmisten-tyota/4246304?fbclid=IwAR0biCgPRa8TZ9t0RD80V1BlQrRAWe_CpLxyQWK2XQYuFVuKNeYMx-2VqIk

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen 161, Oulun demarit, SDP Oulu, Ennaltaehkäisy, aluevaalit 2022, hyvinvoivat työntekijät, norminpurkutalkoot, johtaminen hyvinvointialueilla

ALUEVAALIT

Torstai 30.9.2021 klo 20:02 - Tiina Niiranen

ALUEVAALIT OVAT 23.1.2022AV.jpg

Pitkään mietittyäni ja pyöriteltyäni asiaa, allekirjoitin suostumukseni olla ehdokkaana aluevaaleissa, mikäli piirihallitus minut nimeää. Tein päätökseni lopulta kuunneltuani  Popsoten muutosjohtaja Ilkka Luoman ja Oulun kaupungin konsernijohtaja Jukka Weisellin alustukset viime viikolla.

Alueuutisissa taannoin haastateltiin oululaisia, kuinka paljon he tietävät aluevaaleista. Tieto oli hyvin suppeaa.

Kaikissa vaaleissa äänestäjät kokevat  sosiaali- ja terveyspalvelut hyvin merkittäviksi asioiksi. Aluevaaleissa on  kysymys juuri  sosiaali- ja terveyspalveluidemme sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä Pohjois-Pohjanmaan alueella,  joka on yksi suomen 21 hyvinvointialueesta. Vastuu siirtyy hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Samalla alueelle siirtyy 17.000-18.000 työntekijää.

Eri alueilla on erilaiset haasteet. Se, mikä Oulussa voi olla helpompaa päättää, ei ole sitä ehkä hyvin pienellä paikkakunnalla. Nämä asiat on tärkeä huomioida tasapuolisesti.

Minulla on 41-vuoden kokemus terveydenhuollosta. Olen ollut mukana myös oman työpaikkani kilpailutusten suunnittelussa sekä suunnitteilla olevan palvelusetelin suunnittelussa. Minulla on myös laajat yhteistyöverkostot eri toimijoiden kanssa. Olen nähnyt kilpailutuksen ja ostopalvelujen hankinnan myös toiselta puolelta perheemme yksityisen ammatinharjoittajan näkökulmasta.

Tärkeinä koen sen, että ihmiset saavat palvelunsa riittävän nopeasti, oikea-aikaisesti sekä kustannustehokkaasti. Työntekijöiden riittävyys ja hyvinvointi on edellytys hyville palveluille. Kilpailukykyisillä palkoilla ja hyvällä johtamisella saadaan ihmiset pysymään ja tulemaan töihin soteen ja pelastuspalveluihin.

Julkinen sektori ei pysty yksin vastaamaan tulevan hyvinvointialueen palveluista. On hyödynnettävä ostopalveluita, palveluseteliä, etäpalveluita silloin, kun se sopii ja on mahdollista sekä tehtävä yhteistyötä ko. tahojen ja kolmannen sektorin kanssa.

Matka on pitkä mutta tavoitteet hyvät.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ehdokkaana aluevaaleissa, aluevaaliehdokas, aluevaalit, hyvinvointialueet