Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Kylmää kyytiä...

Perjantai 7.10.2016 klo 14:41 - Tiina Niiranen

Palasin pitkästä aikaa blogini äärelle. Joitain kirjoituksiani lukiessani, ajattelin, ettei mikään ole muuttunut-ainakaan vanhuspolitiikassa. Samoista asioista puhutaan, kuin lähtiessäni politiikkaan 2008.

Osa idealismistani on muuttunut - ei hävinnyt - mutta muuttunut. Asioita ei saada kuitenkaan muutettua, jos ei edes yritä vaikuttaa. Niinpä päätin asettua jälleen kunnallisvaaliehdokkaaksi.

Pahasti näyttää siltä, että teemani pysyvät aika lailla entisellään. Mutta katsellaan...

                                  ___

Hallitus ja ministeri Rehula ajavat hoitajamitoituksen laskua vanhusten hoidossa minimissään 0,4:ään. Nythän se on 0,5. Senhän pitäisi olla vähintään 0,6 - siis vähintään. Oulussa se on 0,55. Se, kuinka paljon mitoitukseen lasketaan muita työntekijöitä, kuin puhtaasti hoitajia, onkin sitten eri asia. Esim. terapeutit (fysio- ja toimintaterapeutit) voidaan laskea myös mitoitukseen. Pelkäänkin, että hallituksella on taas yksi harhautusliikkeistään: uhataan pudottaa mutta voimakkaan vastustuksen seurauksena, ilmoitetaan, että ok: pidetäänkin se 0,5:ssä. Saadaan vastustajat tyytyväisiksi eikä huomata, mikä oli asian jekku. Unohtuuko sen jälkeen vaatimus 0,6:sta.

Siitä minimistä tulee helposti maksimi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhuus, yksinäisyys, ikääntyneen toimintakyky, työntekijän ajankäyttö, työn tuottavuus

Aika ei riitä

Maanantai 30.3.2009 klo 17:57 - Tiina Niiranen

30.3.2009

Minun, jos kenen pitäisi tietää, mitä aivojen liikakuormitus ja vähäiset yöunet tekevät pitemmän päälle. Tiedosta on näemmä kuitenkin matkaa taidoksi ja ymmärrykseksi omalla kohdallanikin.

Luulin priorisoineeni ajankäyttöni hyvin. Tavoitteenani oli keskittyä sosiaali-ja terveysasioihin, mistä tiedän eniten ammattini puolesta sekä kulttuuriasioihin, mitkä taas kiinnostavat yleisen hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi tietysti SDP:n oma toiminta...kotityöt, perhe...

Muihin yhdistysten ym:n kosiskeluihin olen osannut vastata: ei kiitos. Mutta yllätys on silti, kuinka paljon kokouksia, tilaisuuksia ja tapahtumia nuo yllämainitutkin poikivat. Ja tietysti on myös ennalta tutustuttavaa materiaalia. Viikon lehdistä olen silmäillyt kulttuuri-  ja päivän politiikkasivut -joskus tarkemmin, joskus heikommin.

Se nyt vaan on niin, ettei viiden tunnin yöunilla pärjää! Tai pärjää aikansa. Sitten tulee se paljon puhuva hetki, jolloin huomaa, että kappas, en sitten ollutkaan ihmenainen! Elimistö sanoo Stop, jos muuten ei ymmärrä relata. Niinhän tässä sitten kävi. Työpaikalla ja tuttavapiirissä on sairastettu systemaattisesti koko alkuvuosi: eniten on kiertänyt influenssa eri jälkitauteineen ja ankara vatsatauti, parhaimmillaan yhtaikaa tai peräkkäin. Itse olen ollut täysin terve-siis tähän asti. Viime viikolla tajusin lopulta, että olen kroonisesti väsynyt ja sitten sainkin kunnon vatsataudin. Näin meillä oppi menee perille.

Siispä kilttinä tyttönä jätin tänään väliin SDP:n sote-jaoston kokouksen sekä Liisa Jaakonsaaren EU-vaaliavajaiset vaikka kyllä kutkutti niin olla mukana. Huomenna ja keskiviikkonakin on vaan jätettävä käymättä parissa tilaisuudessa.Mikäänhän ei kaadu vaikken olekaan paikalla-kait...

Jospa sitä sitten taas jaksaa entistä freesimpänä, ajatukset kirkkaina ja uusin voimin- kesties huumorikin kukkii paremmin, se nimittäin näivettyy väsyneenä ja SE onkin sitten jo pahempi homma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajankäyttö, riittävä uni, jaksaminen

24.1.2009 Mietteitä...

Lauantai 24.1.2009 klo 21:13 - Tiina Niiranen

Mietteitä...

Olen ollut kunnallispolitiikassa nyt reippaat viisi kuukautta - siis aika vähän aikaa- mutta paljon on tapahtunut tuon alun jälkeen. Jo näinkin lyhyeen ajanjaksoon mahtuu tosi paljon työtä, oppimista  ja aikaa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, niitä, jotka esittävät mielipiteitään "kylmiltään."

Jos aidosti haluaa päästä eteenpäin ja ajaa tavoitteitaan, ei voi jäädä lepäämään laakereillaan. Paitsi, että kannattaa olla mukana kaikissa mahdollisissa kokouksissa ja tilaisuuksissa, missä on tarjolla tietoa , on tietoa etsittävä aktiivisesti itsekin ja oltava muutenkin aktiivinen.

Huolimatta realismista mihin vääjäämättä putoaa, on minulla siltikin vielä jäljellä idealismiakin. Saa sitten nähdä säilyykö se ja kuinka kauan.

Lautakuntapaikat- ja muut  luottamustoimet on jaettu ja alkuperäiset paikkani näyttävät säilyneen. Ensi viikolla on kulttuurilautakunnan seminaari ja kulttuurilautakunnan ensimmäisestä kokouksesta tuli jo nivaska luettavaa. Olen lisäksi SDP:n Oulun piirin edustajistossa varajäsenenä ja nyttemmin myös naistiimin varapuheenjohtaja. Tytti Tuppurainen luopui puheenjohtajuudesta.

En halua paikkoja vain ollakseni niissä nimellisesti vaan saadakseni aikaan jotakin. Myös verkostoituminen, mikä tuon viiden kuukauden aikana on tapahtunut, on ollut paitsi huimaa myös äärettömän mielenkiintoista. Tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja saada näkökulmia. Arkityössäni tarkastelen asioita eri perspektiivistä ja politiikassa toisesta - siis "putken" molemmista päistä. Uskon siitä olevan paljon apua kokonaisuuden hahmottamisessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verkostoituminen, kulttuuri, ajankäyttö

Depressio, selkäkivut,musiikki ja politiikka

Sunnuntai 14.12.2008 klo 1:49 - Tiina Niiranen

14.12.2008 Depressio, selkäkivut, musiikki ja politiikka

Mitä yhteistä näillä voi olla? Näiden kaikkien kanssa olen ollut tekemisissä viime aikoina. Ja kyllä -  yhdistävää löytyy.

Muutama viikko sitten kävin erittäin mielenkiintoisessa koulutuksessa, aiheena depressio eli masennus. Minua sytytti varsinkin akatemiatutkija , psykiatrian dosenttu Timo Partosen luento depression uusimmista tutkimuksista. Hän kertoi kellosoluista, kellogeeneistä ja tulevaisuuden "aikabiologisista" masennuslääkkeistä. Puolestaan tämän viikon kliininen koulutus selkäkivuista osuu tietyllä tavalla yksiin edellisen koulutuksen kanssa. Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että sekä depressio että pitkäaikainen kipu vaurioittavat/muuttavat aivojen rakenteita ja tuhoavat hermosoluja.

Yhä tärkeämmäksi tulee kunnon nukkumisen,uni- ja valverytmin merkitys sekä toisaalta yhteiskunnan voimakkaan muuttumisen, jatkuvan tiedontulvan sekä muutosten ja vaatimusten vaikutukset aivoihimme. Aivomme eivät ole pysyneet viimeisten vuosien nopeiden muutosten perässä. Ennustan ja toivon, että tulevaisuuden sana tulee olemaan hidastaminen, rentoutuminen ja itsensä kuuntelu. Myös siten, että niitä arvostetaan yhteiskunnassa. Opetusministeri Sari Sarkomaa teki oman ratkaisunsa.

Uusilla lääkkeillä toisaalta voidaan korjata aivoissa tapahtuneita muutoksia. Mutta eiköhän ennaltaehkäisy ole halvempaa, inhimillisempää ja elämisen laatua parantavampaa. Toivottavasti Oulussakin saadaan aikaiseksi Vantaan mallin mukainen depressiohoitaja, lääkäri, psykiatri kolmikanta terveyskeskuksiin. 

Miten nämä liittyvät fysioterapiaan? Fysioterapeutin yleisin potilas on masentunut ja kipupotilas. Onneksi näistä asioista on alettu paitsi puhumaan, niin myös tekojen tasolla puuttumaankin.Uudet tutkimukset ovat todella mielenkiintoisia. Näihin olen siis saanut uusia eväitä. Lukemista odottaa yhä kasvava pino, paitsi kirjoja niin nyt tuo julkaisu: Dialogues in  clinical neuroscience-the core of depression.

Musiikki ja kulttuuri yleensä on se puolestaan, mistä itse saan voimia. 

Vaalien jälkeen on valittukin henkilöitä lauta- ja johtokuntiin. Niin myös SDP:ssä. Oma ykköstoiveeni oli kulttuurilautakunta. Nyt näyttäisi siltä, että saan varajäsenen paikan kulttuurilautakuntaan ja Oulun musiikkijuhlasäätiön puheenjohtajuuden. Tasa-arvopykälien täytyy vielä kuitenkin täyttyä.

Aion osallistua myös mahdollisimman aktiivisesti SDP:n sote- ja vapaa-ajan(sisältää kulttuurin) jaostoihin. Niin, olen nyt myös SDP: edustajiston varajäsen. Näissä haluan vaikuttaa vaaleissa linjaamiini asioihin.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: depressio, selkäkivut, kellosolut, ajankäyttö, lepo, nukkuminen, kipu, selkäkipu