Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoitukseni Kalevassa

Tiistai 18.1.2022 klo 16:39 - Tiina Niiranen

 Tämä kirjoitus näkyy vain nettiKalevassa ja tilaajille, joten laitan tämän kokonaisuudessaan tähän. Otsikkokin oli vaihdettu.

ODOTTAVAN AIKA ON PITKÄ

Sosiaali- ja terveyspalveluiden onnistumista tehtävässään voi mitata yksinkertaisimmin sillä, kuinka nopeasti kansalainen saa apua sairauden kohdatessa. Aina kuitenkaan terveyspalvelumme eivät onnistu vastaamaan tarpeisiimme, kun pitäisi. 

 

Terveyden heikentyessä nopeasti ihminen voi joutua lähtemään yhteispäivystykseen, jossa ”kiireettömät” tapaukset joutuvat odottamaan tunteja. Terveyshuolet saavat meidät varaamaan ajan lääkärille, jota voi joutua odottamaan tuskallisen pitkään julkisella puolella, eikä työterveyskään ole aina niin nopea. Mielenterveysongelmiin tarvitaan asiantuntijan tukea ja ihmisen arjen hallinta voi olla vaakalaudalla, jos joutuu kaupan päällisiksi jonottamaan palveluja tai terapiaan pääsyä.  

Juuri näissä tilanteissa suomalaiset joutuvat kohtaamaan muutoin laadukkaiden terveyspalveluidemme suurimman ongelman: hitaan hoitoon pääsyn. Kaikki meistä ovat tekemisissä terveysongelmien kanssa elämämme aikana. Tositilanteessa ammattiavun saaminen on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Liian pitkä odottaminen rapauttaa uskoa terveydenhoitoomme ja on epäinhimillistä. 

 

Yksi tapa korjata tätä ongelmaa on omahoitaja-omalääkärimalli. Asiakkaalla olisi tuttu lääkäri ja hoitaja. Esimerkiksi fyysisten käyntien tarvetta pystyisi vähentämään hyödyntämällä etäyhteyttä asiakkaan ja lääkärin kanssa keskustelevan omahoitajan välillä. Hoitajan ja lääkärin tunteminen lisäisi asiakkaan turvallisuuden tunnetta ja nopeuttaisi hoidon saantia. Tällä pystytään lyhentämään myös hoitojonoja. Omahoitaja-omalääkärimalli on saatettava voimaan Pohjois-Pohjanmaalla. 

 

Hoitoon pääsyn lisäksi ehkä tärkeämpääkin on terveysongelmien ehkäiseminen riskitekijöitä tunnistamalla. Tähän suuntaan myös palveluiden painopistettä on siirrettävä. 

 

Olen jo vuosia puhunut ja päässyt myös työssäni edistämään nyt pilottivaiheeseen edennyttä seniorineuvolaa Oulussa. Sen ajatuksena on tarjota eläkeikäisille terveystarkastukset, apu, palvelut, ohjaus ja neuvonta samalta luukulta matalalla kynnyksellä ja moniammatillisesti. Samaan tapaan, kuin lapsille tarjotaan neuvolapalvelut ja koululaisille kouluterveydenhuolto. Pilotti on jo nyt onnistunut tunnistamaan mm. esidiabetesta ja verenpaineongelmia, vaikka se on toiminut vasta vähän aikaa ja aluksi vain Oulun keskusta-alueella. Sama malli on osoittanut toimivuutensa Raahessa jo vuosien ajan. Myös tämä malli on levitettävä tulevan hyvinvointialueen laajuiseksi ja sen piiriin on saatettava kaikki 65 vuotta täyttäneet. 

 

Oulu ”viisaudessaan” lopetti aikoinaan säästösyistä nuortenneuvolan. Olisikohan se tullut nyt tarpeeseen, kun kuulutetaan nuorten mielenterveysongelmien ja arkiongelmien lisääntyneen? Oliko ”säästö” sen arvoista? Nyt jos koskaan olisi aika panostaa ennaltaehkäiseviin ja samalta luukulta saataviin palveluihin! Lyhytnäköisistä leikkauksista on päästävä laajempaan, tulevaisuuteen pitkäjänteisesti suuntautuvaan päätöksentekoon. 

 

Tiina Niiranen 

Fysioterapeutti 

Aluevaaliehdokas (sd) 

Oulu 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ennaltaehkäisy, aluevaalit, Tiina Niiranen, SDP Oulu, neuvolatoiminta eri ikäisille

LYHYESTI

Torstai 13.1.2022 klo 12:48 - Tiina Niiranen

https://www.youtube.com/watch?v=aibuJcha-hY

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen 161, Oulun demarit, SDP Oulu, Ennaltaehkäisy, aluevaalit 2022, hyvinvoivat työntekijät, norminpurkutalkoot, johtaminen hyvinvointialueilla

Kirjoitukseni Forum24-lehdessä

Torstai 13.1.2022 klo 12:40 - Tiina Niiranen

Tämä näkyy valitettavasti vain nettiversiona lehdessä

https://www.kaleva.fi/hyvinvointi-on-ihmisten-tyota/4246304?fbclid=IwAR0biCgPRa8TZ9t0RD80V1BlQrRAWe_CpLxyQWK2XQYuFVuKNeYMx-2VqIk

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen 161, Oulun demarit, SDP Oulu, Ennaltaehkäisy, aluevaalit 2022, hyvinvoivat työntekijät, norminpurkutalkoot, johtaminen hyvinvointialueilla

KIRJOITUKSENI KALEVAAN

Lauantai 12.6.2021 klo 13:08 - Tiina Niiranen

Arvostetaanko henkilöstöä aidosti?

Oulun strategia 2026 linjaa Oulun olevan vetovoimainen kaupunkityöpaikka. Oamk:in työelämän asiantuntija, yliopettaja Sanna Oja on todennut, että työntekijän kokemus vaikuttaa yrityksen brändiin ja sitä kautta tuloksellisuuteen. Lisäksi kannustava, innostava , oikeudenmukainen ja  työntekijää kuunteleva johto saa ponnistelemaan yhteisten tavoitteiden eteen. Onko johtaminen ajan tasalla, keskustelevaa, aidosti kuuntelevaa ja työntekijän arjen asiantuntemusta hyödyntävää. Vai onko se määräyksiä ylhäältä alas?

Kaupunki teettää säännöllisesti erilaisia hyvinvointikyselyitä henkilökunnalleen, kuten kunta10-tutkimus. Jos työhyvinvointiin satsattu euro palautuu nelinkertaisena takaisin, mitä tapahtuu toisinpäin? Strategian ja tekojen välissä on ristiriita. Hyödynnetäänkö tutkimustuloksia aidosti vai näennäisesti? En liene kovin väärässä todetessani, että kyselyt koetaan usein kosmeettisina, lähinnä lisätyönä, sillä arvostus ei näy arjessa. Hyvinvointia tukevia toimintamalleja, kuten vaikkapa Smartum -seteli, edullisempi lounas tai riittävä määrä työterveyden psykologikäyntejä on poistettu. Puhumattakaan ulkoistuksista.

Haluatko, että tulevaisuudessa lastasi tukee ja kasvattaa tai itseäsi ja ikääntyvää sukulaistasi  kuuntelee ja hoivaa itse hyvinvoiva ammattilainen? Tällaisia töitä hoitavat kaupungissa pienipalkkaiset, paljolti naiset. Juuri ne, jotka arkipäätöksissä helposti koetaan vain menoeräksi. Meidän veroeuroillamme taataan laadukkaat palvelut, mutta ne tuottaa vain hyvinvoiva henkilökunta.

Siksi on väliä, ketkä päättävät.

Tiina Niiranen

Fysioterapeutti

Kuntavaaliehdokas (sd)

Kalevakirjoitus_2021_pienikuva.jpg

Oulu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kaleva, lehtikirjoitukseni, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

RIITTÄVÄ RESURSOINTI PARANTAA KOULUJEN TURVALLISUUTTA

Sunnuntai 6.6.2021 klo 22:06 - Tiina Niiranen

Keskustelimme 14-vuotiaan Oliverin kanssa kouluasioista. Opettaja oli mielestämme tärkein arjen turvallisuuden kannalta. Opettajia on oltava tarpeeksi, jotta heillä on aikaa kuunnella. Myös tunnetaitojen ja toisen ymmärtämisen opetus nousi merkittävään keskiöön. Turvallinen aikuinen ja luokassa oleva toista puolustava ja mukaan ottava oppilas voisivat auttaa jo paljon ja vähentää koulukiusaamista. 

Päättäjien on varmistettava riittävä resursointi turvallisen kouluarjen takaamiseksi ja oppimisen edellytysten varmistamiseksi. #luokkakoot #riittävästiopettajia #resursointi #kuunnellaannuoria #koulukiusaaminen

Äänestä 484
Katso keskustelumme oheisesta linkistä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, koulukiusaaminen, koulujen resursointi, sdpoulu, kuntavaalit 2021

Joko vihdoinkin aikuis--/seniorineuvola Ouluun

Maanantai 31.5.2021 klo 15:58 - Tiina Niiranen

Vuodesta 2008 olen ajanut AIKUIS/SENIORINEUVOLAA Ouluun. Se oli ensimmäisten kuntavaalieni johtava teema ja tavoitteeni. Siitä lähtien se on ollut listallani. Siis 13 vuotta !! Vaikka sanotaan, että politiikka on pitkän matkan juoksu, niin voit kuvitella, kuinka turhauttavaa on, että näinkin tutkitusti hyvinvointia lisäävä hanke ei ole vieläkään maalissa. Raahessa tämä on toiminut  15 vuotta!! Ja hyvin onkin toiminut. Myös monissa muissa kaupungeissa toiminta on jo vakiintunutta. Päivän Kalevassa esim. Kalajoella oli löydetty 47 %:lla neuvolan asiakkaista esidiabetesta. Miksi juuri 65-vuotiaat ovat  merkittävä ikäluokka? Juuri siksi, että silloin on aikaa tehdä vielä muutoksia hyvinvointiinsa, kun saa tukea, tietoa ja ohjausta. Tämä lisää toimintakykyisempiä ja terveempiä ikävuosia ja vähentää raskaampien palvelujen tarvetta.

Itsekin olen ajanut juuri tuota 65-ikävuotta alkamisiäksi. Silloin tapahtuu monella myös siirtymävaihe eläkkeelle. Oulu käynnisti viime vuonna pilotin asiasta. Koronan vuoksi pilotti siirtyi vuodella eli on vasta alkamassa. Siihen kutsutaan 68-vuotiaat ja kohderyhmänä keskustan alueella asuvat.

Voiko tämä oikeasti olla näin hidasta? Jos hyviä kokemuksia on muualla, miksei oppia ja pohjaa  voida käydä hakemassa sieltä? Onko pakko pilotoida, aloittaa alusta ja keksiä se pyörä uudelleen?

Koko Oulu tarvitsee aikuisneuvolansa! Tämä on nyt myös valtakunnallisesti SDP:n tavoitteena.Seniorineuvola_30_pros..jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, aikuisneuvola, seniorineuvola, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

TULEVAISUUTTA KOHTI

Keskiviikko 26.5.2021 klo 19:43 - Tiina Niiranen

Vuosi on 1994. Isäni visioi, kuinka paljon suora ATK-yhteys helpottaisi työtä pankeissa, verovelvollisia ja verottajaa, kun moni asia tulisi automaattisesti . Hän totesi monia ajatuksen kauhistuttavan ja, etteivät pankit ole sellaista edes uskaltaneet lähteä ehdottamaan. Miten on nyt? Haluaisitko kerätä vielä erilaisia tositteita vuoden ajan ja hankkia todistuksia veroilmoitukseesi.

Visionäärejä tarvitaan, samoin rohkeutta. Asia, mikä voi tuntua mahdottomalta, voikin tuoda suurta helpotusta toimiessaan. Oulussa on paljon osaamista esim. terveysteknologian alalla ja sitä hyödynnetään mm. tulevassa sote-uudistuksessa. On syytäkin hyödyntää, sillä helpottaessaan asioita tietotekniikka ja teknologiset innovaatiot jättävät voimavaroja ja työpanosta niihin asioihin, missä tarvitaan ihmistä. Ja ihmistä tullaan tarvitsemaan  esim. erilaisissa hyvinvointipalveluissa mm. vanhusten määrän lisääntyessä ja auttavien käsien vähetessä, mutta myös muilla sektoreilla. Vai haluaisitko jokaista dokumenttia varten käydä eri virastoissa vaikkapa rakentaessasi… Näin täytyy ollakin: kevyemmät palvelut etänä niille, jotka niitä pystyvät käyttämään ja tukea niille, jotka eivät pysty.

Pari hyvää esimerkkiä: uniapneaseurantalaitteet ovat niin kehittyneet, että niiden käyttöä ja vaikutusta voidaan seurata etänä. Mikäli hoito toteutuu hyvin, ei lääkärin vastaanottokäyntiä tarvita vaan lääkäri toteuttaa säännöllisesti  seurannan etänä ja as. saa siitä yhteenvedon. Silloin lääkärin vastaanotolla käyvät ne, joilla hoidossa on ongelmaa. Kätevää. Työssäkäyvältä säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvita käyntiä paikanpäällä.

Lonkkaleikkauksen jälkeinen vuoden seuranta toteutuu sähköisellä kyselylomakkeella, minkä ortopedi katsoo ja arvioi. Asiakas saa yhteenvedon ja mikäli kaikki toimii, ei tarvita lääkärin käyntiä.

Teknologia siis palvelee, kun se tehdään toimivaksi . Sekä Oulun kaupungilla että tulevilla hyvinvointialueilla on siis edelleen mahtava mahdollisuus tehdä yhteistyötä sekä opiskelijoiden, yliopiston ja teknologiayritysten kanssa ja luoda uutta ja toimivaa. Tätä yhteistyötä Oulussa siis on jo. Samalla luodaan työtä ja toimeentuloa sekä suunnataan voimavaroja niihin töihin, mihin edelleen tarvitaan ihmistä. Ja niitä tulee aina olemaan. Myös kaupunki voi keskittyä ydintehtäviinsä ja kaikki hyötyvät.

 Julkisella sektorilla on omat tehtävänsä ja veronmaksajien rahojen käytön seuranta. Sellaisia palveluja, mitä ei voi toteuttaa tai, mikä tulee liian kalliiksi on syytä ostaa kilpailutuksen kautta. Tähän tarvitaan osaamista. Kilpailutuksella voidaan kohdentaa palveluja myös oman alueen pien- ja yksinyrittäjille, voidaan painottaa laatua, ympäristöasioita sekä kestävää kehitystä. Voitaisiin painottaa jopa sellaista, että pisteitä saa, jos työllistää myös jonkun työttömän. Palveluita ei tarvitse ulkoistaa monikansallisille yrityksille, vaan luodaan työtä ja arvostetaan myös kaupungin oman henkilökunnan tekemää arvokasta työtä.

Kuten isäni, haluan olla visionääri. Olen kehittämismyönteinen, innostunut ja aktiivinen ja mielelläni mukana kaikessa uudessa.  Optimisti mutta kuitenkin realisti.

Oulua voi kehittää. Tarvitaan vain rohkeita päättäjiä. Nyt voit äänestää!

 VISIOpieni.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

KUNTAVAALIT 2021

Maanantai 10.5.2021 klo 13:40 - Tiina Niiranen

 

ENNALTAEHKÄISY ON TULEVAISUUDEN SIJOITUS !

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen on sijoitus tulevaisuuteen parempana fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena työ- ja toimintakykynä. Se tuottaa yhteiskunnalle sekä yksilölle kokonaisvaltaista hyvinvointia ja parempaa elämisen laatua. Samalla se on myös säästöä pitkällä tähtäimellä sairausmenoissa ja tuen tarpeessa. o   Ikäihmisten maksuton hyvinvointineuvola on saatava nopeasti käyntiin ja siitä on tehtävä vakiintunut käytäntö. Omaishoitajille on oltava säännölliset terveys- ja hyvinvointitarkastukset, mitkä voisivat toteutua hyvinvointineuvolassa

 o   Työttömille ja vähävaraisille on taattava maksuttomia liikunta- ja kulttuuripalveluja. Vapaalle kulttuurinkentälle on mahdollistettava tukea esim. edullisilla tilavuokrilla ja
kumppanuussopimuksilla. Kulttuuri kaikkinensa on parasta ennaltaehkäisyä ja antaa myös työllistymismahdollisuuksia esim. osuuskuntien ja yhdistysten kautta.

 

 o   Terveys-/hyvinvointiliikunta, ympäristön viihtyisyys sekä kestävä kehitys on otettava merkittävästi huomioon kaavoituksessa. Lisäksi on huomioitava edulliset ja tasapuoliset asumisen edellytykset

 o   Nuorten mielenterveyden edistämiseen on lisättävä asiantuntevaa henkilökuntaa, esim. koulupsykologeja, erityisopettajia ja toimintaterapeutteja. Koulukiusaamiselle on saatav 0-toleranssi myös käytännössä.

  

o  kaupungin omaa toimintaa on vahvistettava ja henkilöstön tekemää arvokasta työtä tuettava.

                                                ~~~~~~

Kun sijoittaja laittaa rahaansa esim. osakkeisiin, odottaa hän sijoitusta pitkällä aikavälillä. Hän on myös varautunut siihen, että kaikki sijoitukset eivät tuota.  Sijoituksen arvon näkee pitkällä viiveellä. Valitettavasti myös, jos ei sijoiteta.
  
Elinkeinopolitiikan ja yhdyskuntapalveluiden on edelleen panostettava sellaisiin investointeihin, mitkä tuovat alueelle ihmisiä ja yrityksiä ja näin työpaikkoja kautta linjan. Oulussa on junnattu liian kauan paikoillaan mm. asemanseudun kehittämisessä. Suunnitelmia ei voi muuttaa tavan takaa. Niitä on saatava myös maaliin.

Tapahtumat tuovat vetovoimaa ja matkailijoita, työllistävät heikossa jamassa olevia palvelualoja ja lisäävät näin ollen työllisyyttä.

 
Tarkemmalla julkisten rakennushankkeiden rakentamisen- ja korjausten valvonnalla ja osaavalla kilpailutuksella, siirretään menoja huonosta rakentamisesta ihmisiin. Tällä hetkellä korjataan kalliilla, jopa hyvin uusia rakennuksia. Tämä raha on saatava siirrettyä ihmisiin.          

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2021, sdp, pidetäänhuolta, Tiina Niiranen

TUTUSTU

Tiistai 27.4.2021 klo 15:58 - Tiina Niiranen

Tutustu tarkemmin

https://youtu.be/qmEe5wM4jso  

https://www.oulundemarit.fi/haluan-lisata-oululaisten…/

Näistä kahdesta linkistä voit katsoa esittelyni

https://www.facebook.com/oulundemarit/videos/594977868128676/

Yllä olevassa linkissä keskustelemme toisen ehdokkaan, Taina Laakson kanssa ikäihmisten asioista

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiina Niiranen, kuntavaalitoulu, sdpoulu, kuntavaalit 2021

Demokraatissa

Keskiviikko 22.3.2017 klo 23:13 - Tiina Niiranen

Meidän perheestämme on näissä vaaleissa kaksi ehdokasta: minä ja nuorin poikani Waltteri, 20 vuotta. Demokraatti haastatteli ehdokkaina olevia sukulaisia.

Waltterin sivuille pääset tästä:

https://www.facebook.com/Waltteri-Niiranen-1995243284036229/?pnref=story

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukulaiset ehdokkaina, Waltteri Niiranen, Tiina Niiranen, Demokraatti

Ikääntyneiden terveysliikuntaa

Lauantai 1.11.2008 - Niiranen Tiina

1.11.2008 Ikääntyneiden terveysliikuntaa

Arkeen palaaminen vaalien jälkeen on sujunut, no...hmm...hieman väsyneesti.Univelkojen takaisinottaminen näyttää kestävän. 

Ikääntyneiden terveysliikuntatiimin  kokous oli perjantaina aamupäivällä. Paikalla oli sangen hyvä porukka: moniammatillista ja yli hallinnon rajojen sekä kolmas sektori mukaan lukien. Kokoukseen oli kutsuttu Liisa Kursula Pippuria-hankkeesta. Hän on mukana myös Oulun ikääntymispoliittisen strategian työryhmässä ja alusti asiaa. Tämä on asia, mistä itse olen erittäin kiinnostunut ja tehnyt työryhmälle esityksiäkin. Ikäihmisistä koostuvan kansalaispaneelin mukana olo on suuri plussa. Näen tässä myös suuren mahdollisuuden sosiokulttuurisen näkökulman voimakkaaseen mukaan ottamiseen.

Kirjasimme konkreettiset tavoitteet ensi vuodelle.  Liikuntaystävätoiminnan aloittaminen on yksi. Sen tarkoituksena on vaikuttaa ja tulevaisuudessa ehkäistä, ikääntyneiden  "neljän seinän sisään" jääminen, panostamalla ulkoiluun, liikuntaystävän avulla.

Lisäksi Voitas-koulutus(voimaa- ja tasapainoa) on tarkoitus käynnistää kotipalvelussa.

Terveysliikunnan dosentti Raija Korpelainen ehdotti myös koululaisten ja ikäihmisten tavoitteellisempaa yhteensaattamista ja yhteistoimintaa, luonnollisen kanssakäymisen aikaan saamiseksi.

Viikonloppuna pitäisi tehdä rästiin jääneitä kotitöitä. Valokuvasimme pyykkivuoren, mikä oli kerääntynyt vaalitaistelun aikana. Siinäpä sarkaa. Myös koristealtaan pumppu pitäisi ehkä nostaa pois. Suihkulähteemme "Nuori uskollinen" on pulputellut puutarhassa vielä tänään, lumen tultuakin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveysliikunta, ikääntyneiden terveysliikunta, ikääntyneiden terveysliikuntatiimi, terveysliikunta Oulu, terveysliikuntatiimi Tiina Niiranen, Ikääntyneiden terveysliikuntatiimi fysioterapeutti Tiina Niiranen

28.10.2008 Vaalien jälkeen

Tiistai 28.10.2008 - Niiranen Tiina

4.10.2008

Vaalien pohjatyötä olen tehnyt nyt reilun kuukauden ja tänään olin ensimmäisen kerran äänestäjien parissa, Limingantullin Prisman edessä. Kokemus on todella ikimuistettava. Voiko joku sanoa, että ei tuntisi aluksi lievää kauhua? Teilaavatko ne minut totaalisesti? Ehkä yhden käden sormin oli laskettavissa ihmiset, joiden kommentit olivat aika epäystävällisiä mutta, kun juttuun pääsee sisälle, niin sain juteltua aika monen kanssa. Yksi ei ollut koskaan äänestänyt ja ikää oli ehkä 70v. Mutta... hän pysähtyi keskustelemaan ja tuli jopa uudelleenkin. Juttelin  varmaan isomman porukan kanssa kuin ennalta odotin.

Eniten pisti silmään jo kaukaa Prisman sisätiloista saakka näkyvä ilmeisesti perisuomalainen yrmeys. lYleisilme oli jo kaukaa voittopuolisesti kärttyinen. Vaati kyllä melkoista pokkaa mennä "myymään" itseään.  

Positiivista oli, että vieressä mainostivat Keskustan ehdokkaat ja heidän ehdokkaidensa kanssa tuli juteltua hyvin leppoisasti. Kuitenkin samassa asemassa ollaan. 

11.10.2008 Työssäjaksaminen

Eilisillan upean, Teatrialla olleen, Rajaton-yhtyeen, Queen-konsertin jälkeen, heräsin varhaisaamuun ja vaalityöhön. Kun ei ole isoja rahoja, tietää se koko perheen osallistumista sekä esitteiden tekoon että kopioimiseen, leikkaamisen yms:n  näkymättömään mutta aikaavievään työhön.Lisäksi piti pyytää kuljetusta eri puolueen eli Vihreiden edustajalta - joka nyt sattuu kuitenkin olemaan- nuorin sisareni. Se tuo kampanjaan mielenkiintoisen aspektin.

Tällä kertaa tapasin moniakin kaupungin omia työntekijöitä opetus- ja terveystoimesta sekä omaishoitajia ja terveyspalveluiden käyttäjiä.

Eräs lukion opettaja kertoi, että hän on valmis nostamaan veroprosenttiaan vaikka 5:llä, jos hän saisi sillä riittävästi resursseja, että voisi keskittyä oppilastyöhän, byrokratin sijaan. Tällä hetkellä muuten, koululaiset eivät saa lääkärille aikoja - niitä ei ole. Lastenneuvoloissa siirretään vauvojen tarkastuksia joka toiseksi kuukaudeksi.

Terveystoimessa tuli esiin huoli, siitä, että ei enää uskalla tuoda esiin epäkohtia ja, kuinka suuri ongelma työssäjaksaminen oikeasti on,  Työntekijöitä ei kuunnella. Miten tällaisissa oloissa työntekijät voivat antaa täydellisen työpanoksen? Työntekijöiden kuuleminen on näennäistä ja viesti selvä:omaa pesää ei saa liata. SIIS, MITEN SE nyt OLIKAAN: se luovuus, rohkeus ja innovatiivisuus...

Ihmiset äänestäkää!

Vaikka vielä olenkin sitoutumaton, demareiden listalla, uskon, että jokaisessa puolueessa halu tehdä jotain konkreettisesti on tärkeää. Ja vaikka näin mielestään tekevät vain jotkut puolueet , toisten muka ratsastaessa vain mielenosoituksilla ja yhteiskunnan tuella, niin sanoisin heille, että tervetuloa todellisuuteen. Kaikki eivät synny hopea/kultalusikka suussa mutta ovat siitä huolimatta tai juuri sen johdosta tekemässä sitä konkretiaa.Ehkä heillä on jopa konkreettisempi käsitys yhteiskunnasta.

Ja huom! Ensi maanantaina pitäisi olla koululaisilla mielenosoitus suurkouluja vastaan kaupungintalon edessä! Olkaa kuulolla!

 19.10.2008  Terveyspalvelut

Viikonloppu vierähti aluetilaisuuksissa,missä eniten ihmisiä huolestuttivat terveyspalvelut. Kallioparkista ei kysynyt kukaan.

Onhan tämä ihmisten kohtaaminen haasteellista mutta mukavaa sellaista. Alun angstin jälkeen nautin tästä. Kaupunkilaisilla on aito huoli eikä minulla kaikkeen olekaan vastauksia, ainoastaan tahto tehdä kaikkeni, asettamieni tavoitteiden sekä kuulemieni huolenaiheiden eteen.

Tänään me ehdokkaat saimme myös "viimeisen voitelun" alkavalle, viimeiselle, vaaleja edeltävälle viikolle, Heikki Keräseltä.

Tuleva viikko tulee olemaan tiukkaa rutistusta mutta myös mahtavaa yhteen hiileen puhaltamista.

Pyykkivuori kotona kasvaa- näky on suorastaan jo huvittava- tänään pesin akuuteinta pyykkiä perheelle ensi viikoksi. Lapsilla on lomaa ja laadin heille päiväjärjestyksen, kuten aina lomilla: kello 15:een täytyy olla kaikki ohjeistamani kotityöt tehty ja päivällinen syöty - sen jälkeen voi tehdä, mitä huvittaa. Lukiolainen saa huolehtia 11-vuotiaasta. he nahistelevat aina - kaikella rakkaudella.

Huomenna on työpäivä ja kello nyt liki puolenyön. nukkumiseen jää liian vähän aikaa. Useampi tunti meni vastatessa Kalevan kulttuurikysymyksiin - varsinkin, kun onnistuin hävittämään osan vastauksistani, yhdellä väärällä napin painalluksella. 

24.10.2008 Loppurutistus

 Vielä kaksi päivää aikaa vaalityöhön. Koko sunnuntai meneekin sitten vaaitoimitsijan työhön: alkaen aamulla jo 8.00 ja jatkunee vielä joitakin tunteja ilta kahdeksan jälkeen, ääntenlaskulla. Vaalivalvojaisiinkin olisi kiva ehtiä.

Kaiken muun ohessa olen seurannut eri tiedotusvälineitä niin paljon kuin nyt olen vaalityön tekemiseltä joutanut, että ajankohtaiset poliittiset asiat ja ihmisten mielipiteet olisivat tiedossa.

Kuitenkin, jo nyt, olen plussan puolella. Paitsi, että tietomääräni on karttunut huimasti (joskin olen huomannut myös kuinka paljon on asioita, joista on otettava selvää) niin olen oppinut tuntemaan lukemattoman määrän uusia, mielenkiintoisia ja eri asioista tietäviä ihmisiä. Ja se, jos mikä lisää perspektiiviä asioiden hoitoon.

Olen vastannut neljään eri vaalikoneeseen, mahdollisimman perusteellisesti vaikka jotkut kysymykset ovatkin olleet suoraan sanottuna pöljiä.

Myös Kalevan kulttuurikysymykseen vastasin. Siinä ihmettelin mm., miksi kulttuurisetelin saavat vain Yliopiston, ammattikorkean ja diakoniammattikorkean opiskelijat. Lisäksi ehdotin kulttuurikeskusta/taloa Lasaretin alueelle ja Pikisaaren monipuolisempaa kulttuurikäyttöä. Lisäksi eri aloja opiskelevien nuorten ottamista mukaan näihin hankkeisiin jo opiskeluvaiheessa.

Olen tehnyt myös seniorineuvolasta, asukastupien hyödyntämisestä ja vakituisen henkilöstön palkkaamisesta niille, ehdotuksen Oulun ikääntymispoliittisen strategian yhteydessä. 

Loppupeleissä on sanottava, että kyllä koko Oululainen terveydenhuolto vaatii nyt uutta tarkastelua ja selviä toimenpiteitä. Väliaikaisratkaisuilla ei pitkälle pötkitä.

Kastellin suurkoulun tilalle on mietittävä lapsiystävällisempi vaihtoehto. Lapsivaikutusten selvittäminen tässä vaiheessa on vastuun välttelyä. Eikö tuollaiset tehdä yleensä jo ennen kuin asia on näin pitkällä.

Siispä...vaalityöhön.

27.10.2008 Työ jatkuu-kiitos kaikille

Aamu kahdeksasta ilta kymmeneen- vaalitoimikunnassa Saarelan koululla. Täysi työpäivä meille kaikille siinä olleille. Mutta hauskaakin ehti olla.

Sain 57 ääntä plus tietty omani eli 58. Ihan mukavasti, kun ottaa huomioon Demareiden rökäletappion ja ensikertalaisuuteni. Sillä toivottavasti löytyy jokin luottamustoimi, jolla hyvinvointia voi viedä eteenpäin. Palaan kuitenkin lähemmäs normaalia arkea. Kiitos kaikille minuun uskoneille. Tämä sivusto pysyy edelleen avoinna- ehkä kuitenkin poistan tuon numeron yläpalkista. Kello lähenee 01.30 eikä aikaa juuri jää nukkumiselle...

28.10.2008 Vaalien jälkeen

Tänään olin Oulun demareiden kokouksessa, missä kaupunginjohtaja Matti Pennanen alusti tulevaa budjettia ja maalaili tulevaisuuden skenaarioita. Lamaa siis povataan. Ei helppo paikka uusille valtuutetuille. Varsinkin, jos tavoitteet ovat olleet kovin populistisia.

Pidin tilaisuudessa , hmm... ehkä kunnon palopuheen - uusien ehdokkaiden huomioimisesta ja heidän valtavan energiansa, osaamisensa ja ideoidensa hyödyntämisestä puolueen jatkon kannalta.

Uutta "raikkautta" tarvitaan, silti sisältönä kokonaisvaltainen hyvinvointi. Ehkä tuota poliittista jargonia olisi syytä karsia ja alkaa puhua kielellä, jota tavalliset ihmiset ymmärtävät.

Tänään oli sikälikin merkittävä päivä, että sekä Raimo Järvenpää että minä liityimme SDP:n.

Mukavaa, että jaksatte käydä vielä sivuillani.

Ehkä saan pikku hiljaa univajeenikin tasoitettua. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, vaalityö, ehdokas, SDP, sitoutumaton, niiranen tiina, tiina niiranen, demarit, uusi ehdikas