Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Syksyllä

Keskiviikko 25.9.2013 klo 19:55 - Tiina Niiranen

Tänään on ollut sisälläkin niin kylmä, että päätin tehdä uuniin pannukakun. Kaksi kärpästä samalla iskulla: lämpöä taloon ja herkuttelua. Lisäksi laitoin kynttilöitä palamaan. Niistäkin tuli mukavasti tunnelmaa - ja lämpöä.

Kirjoitan tänään Kalevan Lukijalta-sivulla yhdenlaisesta säästötoimenpiteestä:

Erikoislääkäreistä kaupungille säästöä…?

Emeritusprofessori Pertti Kekki kertoo Kalevassa 21.9., että vajaassa 20 vuodessa, ei Suomessa ole  terveyskeskusten lääkärimäärissä tapahtunut kasvua juuri yhtään. Vaasan terveyspalveluista vastaava johtava ylilääkäri Markku Sirviö puolestaan toteaa, että erikoissairaanhoitoon on satsattu koko ajan enemmän kuin perusterveydenhuoltoon. Tämän on todennut myös OECD maaraportissaan. Terveyskeskuksissa hoidetaan monia aiemmin sairaaloissa hoidettuja potilaita.

Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa toimii eri alojen erikoislääkäreitä. Joitakin on määrällisesti enemmän, esim. gastroenterologeja ja geriatreja, kun taas mm.fysiatreja (kuntoutuksen erikoislääkäreitä),  on yksi.

 Geriatrit ovat hyvä esimerkki satsauksen toimivuudesta. Varsinkin heidän ”jalkautumisensa” myös terveysasemille, parantaa ikääntyneiden potilaiden diagnosointia ja hoidon suunnittelua ja ohjaa samalla terveyskeskuslääkäreitä tämän alan erityiskysymyksiin..

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet  (tules) ovat yksi työikäisten suuri työkyvyttömyyden ja sairauslomien aiheuttaja. Kun oireita alkaa olla haittaavasti ja työkyky on jo  heikentynyt tai uhattuna, voinee  siis  olettaa suurimman säästön tulevan nopeasta diagnosoinnista sekä  oikein kohdistetuista  jatkotoimenpiteistä.

Perusterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa ei ole riittävästi erikoisosaamista nopean diagnoosin tekemiseen vähänkään haasteellisemmissa tule-oireissa. Siellä voidaan käynnistää tarpeelliset perustutkimukset, joista jo selviää tai jotka poissulkevat tiettyjä asioita ja päästään hoidon alkuun. Vastaus ei saa kuitenkaan olla vain lääkitys ja sairausloma, jota jatketaan ja joka lisää jonotuskierrettä.

Kun erityisosaamista tarvitaan, laitetaan lähete Oulussa erikoislääkärille. Tule-sairauksien osalta ortopedille, kirurgille tai fysiatrille. Oys:ssa on useita fysiatreja, kaupungilla yksi. Kumpaan siis valinta osuu?  Joka paikkaan joutuu jonottamaan ja nopeus tässäkin voi tarkoittaa kuukausia. Yksikin kuukausi heikentynyttä toimintakykyä, merkitsee sekä inhimillisesti että yhteiskunnalle pitkää penniä.  Mitä pidempi odotus, sen suurempi haittakerroin.

Oulussa kuulutetaan miettimään erilaisia säästötoimenpiteitä ja uudistuksia. Maksaisiko satsaus erikoislääkäreiden työpanokseen itsensä takaisin, pienempänä kuntalaskutuksena  erikoissairaanhoidon menojen vähentyessä, nopeampana hoitoon pääsynä, peruslääkäreiden tietotaidon ja konsultointimahdollisuuksien lisääntymisenä sekä työtaakan kohtuullistamisena? Tämä pohdinta kattaa myös muut erikoisalat kuin fysiatrian, on puhdasta ruohonjuuritason ajattelua, joskin kokemukseen perustuvaa eikä ota huomioon minkäänlaista byrokratiaa.

Heikossa taloustilanteessa  sorrutaan helposti ja lyhytnäköisesti työntekijöiden vähentämiseen “säästötoimena”. Yhdistettynä työttömyyden kasvuun ja ennaltaehkäisyn haasteeseen, on yhtälö käsittämätön. Tehtävänsiirrot lääkäreiltä sairaanhoitajille tai fysioterapeuteille vapauttavat osittain lääkäreiden työaikaa. Ne ovat hyvä suuntaus – eivät kuitenkaan ratkaisu alkuperäiseen ongelmaan.

Tiina Niiranen

Fysioterapeutti

****

tiina_kaleva.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oulun kaupungin säästöt, ennaltaehkäisy