Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Sieltä ja täältä

Perjantai 25.3.2011 klo 17:44 - Tiina Niiranen

Kulttuurin kyllästämä...

Ne ovat sitten taas ohi - nimittäin Oulun Musiikkijuhlat 2011.  Voi siis hyvällä syyllä todeta, että omalta osaltanikin alkaa "paluu arkeen". Muutaman viikon aikana olen nauttinut parhaimmillaan kahdesta musiikki- ja kulttuuripläjäyksestä samana iltana. Olen musiikin suhteen sen verran kaikkiruokainen, että tämän vuoden coctailista löytyikin paljon ammennettavaa. Toki on hyvä myös välillä laittautua mukavuusalueensa ulkopuolellekin ja kuunnella sellaista, mikä ei ihan heti normaalisti vetoaisi. Säätiön puheenjohtajana, minulla on myös tämä etuoikeus.

Ehkä eniten nautin Onerva Soi- konsertista: Anna-Mari Kähärän sävellykset, L.Onervan runoihin olivat upeita. Myös Oulun Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyönä tuottama, Kuolema tekee taiteilijan - joka yhdisti heavy-musiikkia ja tanssia - oli paitsi vaikuttava, niin esitteli kuinka lahjakkaita nuoria meillä on.

Dallapé, uudella kokoonpanollaan, vei puolestaan mahtaviin 1930-luvun fiiliksiin, 2000-luvun ammattitaidolla. Se vetikin Madetojan salin täyteen. Lähes saman teki eilen esiintynyt, Portugalin Fado-tähti, Ana Moura. Haikeita, sentimentaalisia fadoja sensuellisti tulkinnut laulaja esiintyi hienostuneen vähäeleisesti. Portugalilaisen kitaran kaikupohja soi upeasti ja kitaristi oli mielettömän taitava. Fadoa ei täällä todellakaan joka päivä kuule eikä se varmaan ole mitään normimusiikkia. Yleisöä se oli kuitenkin saanut hyvin liikkeelle, mikä voitaneen katsoa voitoksi taiteelliselle johtajallemme, Niko Kumpuvaaralle. Nikon kanssa on tehty sopimus myös ensi vuodeksi.

                                                      *****

Vanhuspalvelulaki ei sitten näytä tulevan voimaan tänä vuonna. Harmi, sillä sitä tarvitaan. Osalle ihmisistä vanhusten arki on todellisuutta vain median kautta. Itse toimin arkirealismissa päivittäin.

Olen työskennellyt reilut kymmenisen vuotta, yli 65-vuotiaiden parissa, joten minulla lienee ruohonjuuritason tietoa tilanteesta. Ei siis tarvitse perustaa näkemyksiään vain vellovaan vaalikeskusteluun.

Vanhusten toimintakyvyn puutteessa näkyvät selkeästi enemmän muistisairaudet, masennus, yksinäisyys, samalle ihmiselle kasaantuvat useat sairaudet, palvelujen piiriin pääseminen liian myöhään, riittävien palvelujen saanti sekä suhteellisen uutena asiana -  ikänaisten lisääntynyt alkoholin käyttö. Näihin törmään jatkuvasti työssäni. Näin ei ollut kymmenisen vuotta sitten.

Eilen tarkistelin, mistä voisi johtua erään asiakkaan voimakas väsymys ja jaksamattomuus ilman akuuttisairautta. Ilmeni, että hänellä on käytössä 14 erilaista lääkettä, joista kahdeksan aktiivikäytössä. Vanhuksille suositus on, ettei viisi saisi ylittyä. Äkikseltään sanoisin, että 95%:lla asiakkaistani on reilusti enemmän. Normaalimäärä heiluu kymmenen paremmalla puolella. Jokainen monilääkitty vanhus tarvitsisi lääkkeiden tarkistuksen ainakin kerran vuodessa. Monilääkitys suurentaa myös riskiä  kaatumistapaturmille sivuvaikutusten kautta. Kaatuminen, jos mikä, on kallista.

Saataisiinko asioihin muutoksia lain kautta, jos ei muuten?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhuspalvelulaki, seniorineuvola, kulttuuria laitosvanhuksille, Ana Moura, Oulun Musiikkijuhlat 2011, Niko Kumpuvaara, Kuolema tekee taiteilijan