Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Ruokailua...

Share |

Sunnuntai 1.4.2012 klo 18:22 - Tiina Niiranen


Tämän päivän Kalevassa oli pieni juttu, mikä helposti jää huomaamatta suuressa uutisvirrassa. Pieni - mutta samalla aika suuri: nimittäin Suomen ensimmäinen kouluruokakilpailu. Yhden annoksen raaka-aineet saivat maksaan enintään yhden euron. Kuka meistä muuten selviää tuolla summalla? Kilpailulla haluttiin lisätä kouluruoan arvostusta.

On syytäkin lisätä! Tämä on taas yksi niistä asioista, mitä helposti pidetään itsestään selvänä vaikka sekin on etu, mitä ei aina ole ollut. Lisäksi se on kehittynyt valtavasti alkuajoistaan. Täytyy muutenkin ihmetellä, miten suhteessa minimaalisella hinnalla saadaan kuitenkin ravitsevaa ja nykyisin maistuvaakin ruokaa.

Vielä 1960-luvulla oli esim. oppikoulut, joista osa oli yksityisiä ja ruokakin oli maksettava itse - siis ne kellä oli varaa.

Kouluruokailu lienee muutenkin asia, mistä Suomen kannattaa olla  paitsi ylpeä - kuuluu samaan kategoriaan äitiyspakkauksen kanssa- niin siitä kannattaisi muutenkin pitää ääntä, nostaa se yhdeksi innovaatioksi muiden, arvostetumpien joukkoon. Profiloitua kouluruokailun mallimaaksi...

Mikä, ettei tuollaisesta kilpailusta saisi merkittävämpääkin tapahtumaa - sen voisi ulottaa vaikka Pohjoismaiseksi. Hullumpiakin kilpailuja on. Ja idea televisioon - parasta tositeeveetä aikoihin...

Jos on kouluruokailu kehittynyt, niin ikäihmisten ravitsemuksessa puolestaan voi olla huomattaviakin puutteita. Varsinkin, jos asut yksin, sinulla alkaa olla muistissa ja kognitiossa ongelmia tai olet masentunut, ei ruoka maistu, tai et muista syödä. Voi olla, ettet myöskään raaski satsata kunnolliseen ravintoon tai sinulla on virheellisiä käsityksiä siitä.

Tämä on asia, mihin itse törmään nykyään. Se on tavallaan sivulöydös, kun teen kuntoutusarviota. Kuitenkin asia, mikä vaatii puuttumista ja panostusta - ja mieluummin ennaltaehkäisevästi.

Pahimpia tapauksia, mihin olen törmännyt ovat potilaat, joiden paino on vaihdellut 33- 40kg:n välissä.

Tässä kohtaa ,viimeistään, kehiin astuu moniammatillisen yhteistyön tarve. Sen olisikin syytä olla arkipäivää ikääntyneiden hoidossa. Ravinto vaikuttaa elämisen laatuun siinä, missä turva, ihmissuhteet ja liikunnallinen toimintakykykin.

Avainsanat: Kouluruoka, vanhusten ravitsemus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini