Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Terveysteknologialla nostetta Nokian jälkeen

Share |

Lauantai 11.2.2012 klo 15:40 - Tiina Niiranen


Nyt on aivan pakko keskittyä positiivisiin uutisiin. Menneen viikon ikävien uutisten jysäys oli sen verran pysäyttävä.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan Oulu on yksi kansantalouden vetureista Suomessa. 

Oulun seudun terveys- ja hyvinvointiala tiivistää yhteistyötä. CHT eli Center for Health and Technology kokoaa yhteen satoja tutkijoita ja terveysalan toimijoita sekä kymmeniä yrityksiä. Mukana on myös Oulun Yliopisto, VTT, OAMK, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä Technopolis.

Tähtäimessä ovat innovaatioiden ohessa  uudet työpaikat ja yritykset.

Olen aiemmin jo ollut sitä mieltä, että niin terveys- kuin myös ympäristöteknologiasta on mahdollista tulla se uusi vientituote Nokian jälkeen. Niinpä nyt, jos koskaan, on suotavaa satsata siihen ja sen kehitykseen. Vaikkei laskettaisi mahdollisuutta uuteen "Nokia-ilmiöön", niin jo pelkästään tutkimus- ja tuotekehitys, tuonee työtä ja toivottavasti se lopullinen tuotos puolestaan aloille käypiä tuotteita.

Pari esimerkkiä kohtuu uusista terveysteknologia- innovaatioista, joihin olen tutustunut työssäni:

Kempeleestä tulee Lymphatouch-laite, jota käytetään akuutteihin kipuihin, turvotukseen ja palautumiseen. Esimerkkinä erilaiset vammat, operaatioiden jälkitilat ja rintasyöpäpotilaiden turvotuksen hoito. Myös urheiluseurat ovat innostuneet asiasta. Koska paraneminen nopeutuu, palautuu myös toimintakyky aiemmin ja sehän säästää paitsi inhimillisesti, niin myös taloudellisesti.

Laite on myös helppokäyttöinen. Tässä vaiheessa hinta on vielä suolainen, mikä on aina aloitusvaiheessa se huonompi puoli ostajalle. Säästöt tulevat kenties pitkällä aikavälillä ja nopeammin, potilaan palanneen toimintakyvyn myötä. 

Toinen esimerkki on Oulussa kehitetty Mediraser-laite, jolla voidaan tutkia rannekanavan pinnetilaa ja arvioida tarvitaanko operaatiota vai muunlaisia, kevyempiä toimenpiteitä. Tätä tutkimusta laitteella, voidaan tehdä ja tehdään meillä Oulussa terveyskeskuksessa, Kuntoutuspalveluissa, jolloin säästetään kalliimmissa erikois-sairaanhoidon käynneissä eikä mahdollisesti tarvita kalliimpaa ENMG-tutkimusta.

Näin siis meillä Oulussa.

Avainsanat: Nostetta terveysteknologiasta, terveysteknologiasta vientituote, terveysteknologia, uusi "Nokia-ilmiökö", Lymphatouch-laite, Mediraser, terveysteknologian käyttö esimerkkinä Oulun kuntoutuspalvelut


Kommentit

12.2.2012 9:18  Markku Kainulainen

Näistä on uudet investoinnit on löydettävä, kun jatko pysyisi maassamme eikä karkaa jonkun henkilön suuren voiton toiveissa Aasian turuille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini