Yhteystiedot

TIINA NIIRANEN

OULU

e-mail: tiina.niiranen(at)pp.inet.fi

twitter: https://twitter.com/TiinaNiiranen

facebook:
https://www.facebook.com/tiinatoimii

instagram:
https://www.instagram.com/tiinaniitipitii/

Blogin arkisto

Uusimmat kirjoitukset

Muutos suunnitelmiin

Share |

Sunnuntai 12.9.2010 klo 18:53 - Tiina Niiranen


Syksyinen viikonloppu

Tämän viikonlopun aikataulua ja ohjelmaa piti hieman päivittää alkuperäisestä. Kesken perjantai-iltapäivän palaveria, kuulin äitini taas laitetun Yhteispäivystykseen. Se tietää aina lukemattomia puhelinsoittoja ja huolehdittavia asioita. Tällä kertaa pääsimme osalliseksi siitä onnesta, että äitini siirrettiin, Oulun jatkopaikkojen puutteessa, Limingan vuodeosastolle. No, olisi kai se voinut osua kauemmaksikin. Joka tapauksessa sekä Oulun kaupunginsairaalassa että nyt tuolla Limingassa, olen törmännyt niin hyvään hoitoon kuin se nyt on mahdollista.

Samoin olen käynyt ammatin puolesta muutamassa tosi harmonisessa ja hyvän ilmapiirin omaavassa dementiakodissa - sekä kaupungin omistamassa että yksityisessä. Sen huomaa jo siitä, että potilaat viettävät aikaa yhteisissä tiloissa hyvin rauhallisesti hoitajien kanssa. Myös ympäristöön on satsattu ja se on viihtyisä. Toimintaa on muttei liikaa. Mistään ei tule tunnetta, että ne olisivat "säilytyspaikkoja" -sehän se on pahin uhkakuva.

Valitettavasti toimivaan palveluun ja hoitoon, ei yllä vielä ainakaan Yhteispäivystyksemme tai OYS -ainakaan vanhusten suhteen. En minä yhtä kertaa kritisoisi. Mutta näitä kertoja on ollut aika paljon viimeisen 10 vuoden aikana. Yksi omalle  kohdalleni osunut asia on, että nykyisestä tietotekniikasta huolimatta - tai ehkä juuri siksi - yhteystietoni eivät ole näinä vuosina olleet äitini tiedoissa kertaakaan. Myöskään tärkeät asiat joista olen akuuttitilanteissa kertonut, eivät ole siirtyneet papereihin ja eteenpäin vuoron vaihtuessa. Niinpä äitini ehtikin mm. karata kahdesti sairaalasta ja olla molemmilla kerroilla useamman tunnin kadoksissa.Vain nämä mainitakseni.

Viimeksi seurasimme yhteispäivystyksessä lähisuvun kanssa, kuinka eräs huomattavassa laitamyötäisessä oleva mieshenkilö, onnistui keplottelemaan itsensä ylösnostettujen sängynlaitojen välistä, sai suurin vaikeuksin puettua ja poistui rauhallisesti kävellen osastolta. Koko aikana ei henkilökuntaa näkynyt missään.Ja sessio kesti kyllä huomattavan pitkän aikaa.

Aikomukseni oli ensin kutsua hoitaja mutta päätimme porukalla seurata, kuinka äijän käy. Keskiyöllä päästessämme äidin luota, ajoimme saman miehen ohi. Hän seisoskeli parin bussipysäkin päässä poliisit vierellään. Todennäköisesti sama rumba alkoi alusta.

Jotenkin on näinä vuosina jäänyt tunne, että saako tuo päivystyksen toimimattomuus myös henkilökunnan kyyniseksi ja kulkemaan laput silmillä jaksaakseen. Pelkään, että näin voisi käydä kenelle tahansa "oikeissa" olosuhteissa. Kehittämistä siis on. Valitettavasti eniten kärsivät ne, joilla ei ole  omaisia mukana. Minun etuni on, että ammattini puolesta tunnen toimintatavat ja osaan kysyä ja kertoa oikeita asioita. Suurimmalla osalla ei kuitenkaan  ole omaa terveydenhuollon ammattilaista "tulkkina" ja apuna.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini